Pozor! Zabít vás můžou i jahody nebo jedlé houby

Alergie, otravy nebo udušení. Někdy stačí málo a nožem na vašem krku mohou být jahody, oříšky, vajíčka nebo hotdog.

Čtrnáctiletá Britka Laura Kukicová trpí potravinovou alergií na ořechy. K vyvolání prudké reakce stačí kousíček ořechu. A právě ten se jí stal málem osudným. Ráno před školou dostala pusu od kamaráda, který snídal cereálie s lískovými ořechy. "Byl to jen lehký dotyk rtů, nic vášnivého," řekla deníku Daily Mail. Okamžitě však začala otékat a špatně se jí dýchalo. Měla ale štěstí, spolužáci ji okamžitě odvedli na ošetřovnu, kde dostala léky zastavující alergickou reakci. Stačilo málo a Laura nemusela přežít. Podobných příběhů se denně stanou tisíce. Potravinovou alergií trpí podle odhadů 4 % dospělých a 8 % dětí. Část z alergie "vyroste", ale nad zhruba polovinou z nich visí vážné nebezpečí i v dospělosti.

"Obecně může zabíjet každá potravina, na kterou se člověk dokáže senzibilovat tak silně, že reakce může být smrtelná. Obvykle se reakce stupňuje a až po několika dávkách dojde k anafylaktickému šoku, který může být v případě, že není okamžitě poskytnuta lékařská péče, smrtelný," říká Milan Paulík, vedoucí Imunologické laboratoře pražské Thomayerovy nemocnice.

Takzvaný anafylaktický šok nejčastěji vyvolávají mořské plody, exotické ovoce a ořechy včetně arašídů. Rizikové mohou být ale i běžné potraviny, u kterých by nikdo riziko nepředpokládal. Zabijákem se tak mohou stát i jahody nebo jablka. Na co jste alergičtí, zjistíte pomocí testů krve a kůže. V současnosti ale neexistuje příčinná léčba potravinové alergie, k dispozici jsou jen antihistaminika (léky tlumící alergickou reakci). Jediný způsob, jak se "léčit", tak je vyhýbat se potravinám, které reakce způsobují.

Smrtelné otravy z jídla nejsou vůbec vzácné. V Česku velmi často zabíjejí houby, a to navzdory tomu, že se Češi považují za národ houbařů. "Otrávit se dá i jedlými houbami, které byly nevhodně skladované, například v igelitových sáčcích, kde se zapaří," upozorňuje Hana Rakovcová, lékařka z Toxikologického informačního střediska Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Příznaky otravy se mohou objevit až po několika dnech, obvyklá je nevolnost, zvracení, průjem a bolesti břicha. "Stává se, že si lidé ani nevzpomenou, že nějaké houby jedli. Domnívají se, že kdyby se houbami otrávili, přišli by na to okamžitě. To je ale omyl," dodává lékařka.

Více (včetně příznaků nejčastějších potravinových alergií) čtěte v časopise Instinkt, který vyšel 22. července 2010.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info