Zahrádkáři a ovocnáři vidí letošní úrodu jako katastrofu

Ovoce na pultech obchodů nebude chybět, přestože se ho urodí méně v horší kvalitě.

Zahrádkáři si s obavami prohlížejí jabloně a nad hruškami, kterých je místy extrémně málo, rovnou lomí rukama.

„Některé jabloně máme holé, ani jablíčko. Nepamatuji takový rok, že by na stromech vůbec nic nevyrostlo,“ viní letošní mimořádně nepříznivé počasí Josef Nováček z Jihlavska.

Sadaři, zahrádkáři i specialisté kolem šlechtění a výzkumu ovocných stromů viní z letošní neúrody dávno před sklizní celou řadu záporných vlivů, působících v sadech a na zahrádkách od začátku roku.

Na letošní úrodu ovoce už je podle ředitele Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Václava Ludvíka zaděláno a ani to nejlepší počasí už ztráty na množství a kvalitě neovlivní.

„Letošní úrodu ovlivňovaly mrazy už na jaře. U nás například pomrzly v květu třešně, a proto jsou stromy bez plodů. Květnové počasí bylo extrémně deštivé a včely opylovaly někde jen nepatrnou část květů,“ přiblížil včera reportérovi Deníku Václav Ludvík.

Zahrádkáři a sadaři připomínají, že extrémní jarní deště ředily postřiky proti škůdcům a plísním tak, že ztrácely na účinnosti.

Místo od místa si ovocnáři stěžují na to či ono. „Jeden strom je obsypaný jablky, na dalších stromech je sotva pár jablíček, přestože jabloně měly hodně květů. Včely je prostě nestačily opylovat,“ přidal se zahrádkář Karel Votava, hospodařící v jihlavské zahrádkářské kolonii pod hřbitovem.

„Proti minulým letům bude úroda sotva poloviční. Vlhko dalo stromům zabrat a teď přišla vedra. Ovoce už nemá nárok se vzpamatovat,“ shrnul Votava.

Po jarních deštích napadla část stromů strupovitost. K obávané chorobě zahrad a sadů se přiřadili škůdci, jimž prospívají extrémní výkyvy počasí.

Je sucho, plody narůstají daleko méně. „Konzumního ovoce bude méně a kvalitou se nevyrovná dobrým rokům,“ upřesnil ředitel Ludvík.

V obchodech se nedostatek ovoce podle expertů neprojeví, protože se budou dovážet z okolních zemí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info