Holding LESS zvýšil v prvním pololetí 2010 meziročně obrat o více než 80 procent

(TZ LESS, 26. 7. 2010)

Hrubý zisk největší tuzemské lesnicko - dřevařské skupiny holding LESS vzrostl za prvních šest měsíců letošního roku v porovnání se stejným obdobím loňského roku ze 16 milionů korun na zhruba 105 milionů korun při rekordním obratu 3,3 miliardy korun oproti loňským 1,8 miliardy korun.

Obrat holdingu v první polovině letošního roku ve výši 3,3 miliardy korun se tak meziročně zvýšil o více než 80 procent a za celý rok 2010 by mohl dosáhnout sedmi miliard korun.

Na růstu obratu i zisku se podílí prakticky všechny společnosti sdružené v holdingu LESS. Tradičně největší podíl zaujímá společnost LESS & FOREST s.r.o., která poskytuje především komplexní služby vlastníkům a správcům lesa. Zvlášť dynamicky se rozvíjí její závody lesních školek, doprava a obchod se dřívím a biomasou. Obrat této společnosti se v pololetí zvýšil z loňských 1,2 miliardy korun na letošních 2,0 miliardy korun. Významně roste podíl dřevařské společnosti LESS & TIMBER s.r.o., která i přes důsledky krize a současného prudkého nárůstu vstupních cen kulatiny, které se zatím plně nepromítají do cen řeziva, dokázala zvýšit pololetní obrat z loňských 330 milionů korun na 850 milionů korun. Na růst obratu se významně podílelo především loňské spuštění pily v Čáslavi, dosavadní největší investice v historii holdingu. Jde o nejmodernější dřevozpracující komplex v ČR s roční kapacitou pořezu 260 000 m3 kulatého dříví. Součástí komplexu v Čáslavi je i elektrárna na biomasu, kterou provozuje společnost LESS & ENERGYs.r.o. Do hospodářského výsledku skupiny se již také letos promítá nejnovější akvizice německé společnosti Holzwerk Hemau GmbH, jejímž nákupem se holding LESS stal největším výrobcem lepených truhlářských polotovarů pro výrobu dřevěných oken v Evropě.

V současné době zaměstnává holding LESS kolem 1500 lidí. Včetně sezónních pracovníků a živnostníků dává práci minimálně dalšímu dvojnásobku lidí. V 1. pololetí 2010 uzavřel holding obchodní vztah s bezmála 2000 subjekty, od drobných živnostníků až po nadnárodní firmy.

Podle předsedy představenstva a majitele holdingu LESS Jana Mičánka ukazují výborné výsledky především schopnost firmy přizpůsobovat se podmínkám trhu. Výsledky ale hodnotí s poukazem na stále nevyhlášené tendry státního podniku Lesy ČR střízlivě: “Teď se radujeme, ale nad tím vším leží stín pochybností, že ještě nikdy jsme nebyli tak v absurdní situaci, kdy zhruba polovina lidí pracujících v lesnickém oboru vůbec neví, co budou dělat příští rok. Každé přirovnání bude trochu pokulhávat, ale je to asi jako kdyby polovina zemědělců ještě v červenci nevěděla, co a kam bude na jaře sít, respektive, zda vůbec budou mít pole.“ I proto chce Mičánek dál u holdingu LESS prohlubovat trend relativního snižování závislosti na státní zakázce, který pololetní čísla dokladují.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info