Souhrn událostí uplynulého dne – 26. 7. 2010

Výdaje za potraviny loni klesly, spotřeba se mírně snížila

V Česku loni z důvodu snížení cen meziročně klesly výdaje na potraviny o 359 korun na osobu. Obyvatel země za ně v průměru zaplatil 22.212 koruny, tedy necelou pětinu svých ročních příjmů. Celková spotřeba potravin se velmi mírně snížila. Vyplývá to z údajů ve Zprávě o stavu zemědělství za rok 2009. Spotřebitelské ceny potravin a nealkoholických nápojů byly v roce 2009 nižší o 3,9 procenta než o rok dříve. Alkoholické nápoje a tabák naopak vlivem zvýšení spotřební daně o 6,5 procenta podražily.

Čeští včelaři se mohou těšit na peníze z EU

Česko má jako jedna z prvních zemí schválenou podporu včelařství, která umožní čerpat v letech 2011-2013 téměř čtyři miliony Eur. Největší zájem je o financování nákupu přístrojů a zařízení, o podporu začínajících včelařů a příspěvky na vzdělávání včelařů. Český včelařský program na období 2011 až 2013 je již v pořadí třetím včelařským programem, který Evropská komice v ČR podpořila.

Zahrádkáři a ovocnáři vidí letošní úrodu jako katastrofu

Ovoce na pultech obchodů nebude chybět, přestože se ho urodí méně v horší kvalitě. Zahrádkáři si s obavami prohlížejí jabloně a nad hruškami, kterých je místy extrémně málo, rovnou lomí rukama. „Některé jabloně máme holé, ani jablíčko. Nepamatuji takový rok, že by na stromech vůbec nic nevyrostlo,“ viní letošní mimořádně nepříznivé počasí Josef Nováček z Jihlavska.

Lesy ČR - rekordní hospodaření

Hospodářský výsledek Lesů ČR za leden - červen 2010 : téměř 1,8 miliardy korun. Lesy ČR pokračují v nastaveném velmi dobrém trendu hospodaření: HV Lesů ČR za leden až červen 2010 je 1, 773 miliardy korun i přesto, že podnik nese mimořádné náklady na likvidaci povodňových škod a škod způsobených vichřicemi a v jejich důsledku i zvýšené náklady na prevenci kůrovcové kalamity.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info