Ekologické zemědělství se v Evropě těší stále větší oblibě

Evropská komise zveřejnila prognózu dalšího rozvoje.

Podle prognózy, se kterou přišla v pátek 16. července Evropská komise, budou členské státy s největší pravděpodobností stále častěji spoléhat na zahraniční dovoz.

Vedle nárůstu v importu vzroste také podle zprávy, kterou si nechala zpracovat Evropská komise, obchod mezi bohatšími západoevropskými státy a zeměmi, které leží ve střední a východní Evropě. Důvod je jednoduchý. Pěstování biopotravin se ve střední a východní Evropě daří natolik, že několikanásobně převyšuje místní poptávku. Nedostatek vlastní produkce naopak trápí státy západní Evropy.

„Za těchto okolností není žádným překvapením, že obchod mezi členskými státy a také dovoz ze třetích zemí poroste velkým tempem,“ píše se v dokumentu.

Jako výchozí bod pro toto tvrzení posloužila autorům zprávy statistika. V roce 2006 a 2007 totiž spotřebitelé za produkty ekologického zemědělství utratili v maloobchodech celkem 14,4 miliard eur. Nejvíce (více než 80 %) se pak nakupovalo v Německu, Velké Británii, Francii a Itálii.

Zajímavé je, že ekonomická krize, která zasáhla evropský kontinent v roce 2008, se nejvíce projevila v chování britských spotřebitelů. Jejich poptávka klesla podle údajů Evropské komise o 13,6 %. Na druhou stranu Němci se nákupu svých oblíbených organických potravin navzdory recesi nevzdali (nakupují stále stejně) a Francouzi a Italové chodí do obchodů s biopotravinami ještě častěji.

„Tento prudký nárůst byl povzbuzen vstupem všech hlavních maloobchodních řetězců, včetně diskontů, na místní trh,“ přichází s vysvětlením zpráva.

V roce 2008 se potraviny, které nesmí být vyrobeny za pomocí hnojiv minerálního původu, hormonů, pesticidů (a nesmí se jednat o geneticky upravené produkty), pěstovaly na 4,3 % ze 7,7 milionů hektarů veškeré zemědělské půdy v Evropské unii.

První příčka žebříčku zemí, které se v Evropě dlouhodobě věnují organickému pěstování, patřila dlouhá léta Itálii. Vloni ji však o prvenství připravilo Španělsko.

„Někteří z ´průkopníků´ v tomto sektoru, jako je Dánsko, Finsko, Švédsko a Itálie, zřejmě dosáhly (v organickém pěstování) svého maxima, případně vykázaly pouze slabý růst,“ uvádí také zpráva. Bioprodukce v dalších z průkopnických zemí, jako je Rakousko a Německo, roste udržitelným tempem.

Ekologické zemědělství se na evropské úrovni dočkalo oficiálního uznání až v roce 1991, kdy ministři zemědělství členských států přijali nařízení o ekologickém zemědělství a k němu se vztahujícímu označování zemědělských produktů a potravin. V roce 2004 Evropská komise schválila Akční plán pro ekologické potraviny a zemědělství, který vytyčuje 21 iniciativ k dosažení cílů rozvoje trhu s ekologickými potravinami a zlepšuje normy zvýšením účinnosti, transparentnosti a důvěry spotřebitelů.

Zdroj: www.bio-info.cz

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info