Mykolog: Houbaři si musí ještě několik týdnů počkat

Deštivé počasí a ochlazení uplynulých dní by podle mykologů mohlo opět probudit k životu některé druhy hub. Ty nyní kvůli dlouhému horku a suchu v lesích vůbec nerostou. Pokud chladno a vlhko vydrží ještě nějaký čas, mohly by se podle přerovského mykologa Jiřího Polčáka objevit asi za týden až dva. Na pravé žně si ale houbaři ještě musejí počkat. Začnou jim nejdříve koncem prázdnin.

"V současné době není v lesích vůbec nic, protože bylo hrozné sucho a podhoubí na mnoha místech nejspíš vyschlo," řekl mykolog. Letošní počasí s výraznými teplotními výkyvy, kdy po dlouhé zimě přišly deště a po nich horko a sucho, podle něj houbám celkově nesvědčí. Ideální jsou pro ně teploty kolem 20 stupňů Celsia.

Pokud se nevrátí červencové tropy a houby budou mít dostatek vláhy, měly by se podle Polčáka v lesích začít objevovat různé druhy ryzců nebo holubinek, ale také například kozáky, lišky, bedly nebo žampiony a mnoho dalších jedlých druhů hub. "Jestli ale teploty znovu vyletí nad 30 stupňů, bude to pro houby moc," dodal mykolog.

Za houbami na východ

Houby podle něj k růstu potřebují denní teploty do 25 stupňů Celsia, v noci by se v ideálním případě měly pohybovat mezi osmi a dvanácti stupni. V červenci, kdy nastává pauza mezi letními a podzimními druhy, ale houbaři nijak bohaté žně nemívají nikdy.

Lidé, kteří se přesto už nyní chtějí vydat s košíkem do lesa a nevrátit se domů s prázdnou, se musejí vypravit do zahraničí; například až na východ Slovenska nebo na slovenskou Oravu.

Na Přerovsku se letos houbařům dařilo na jaře, kdy ve velkém rostla například čirůvka májovka, ucháč obrovský i některé další druhy. Trvalo to ovšem jen poměrně krátce; asi od poloviny do konce května. Hlavní sezona houbařům zpravidla začíná na přelomu srpna a září a trvá do října.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info