Souhrn událostí uplynulého dne – 27. 7. 2010

Budvar dostal ještě jeden rok

Pivovar čeká velká změna, z národního podniku se stane akciová společnost. Hned po nástupu nové vlády byly oprášeny plány na přeměnu českobudějovického pivovaru - Budějovický Budvar, národní podnik, na akciovou společnost. Budvar by se podle ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) mohl transformovat zhruba do jednoho roku. S návrhem na transformaci pivovaru přišla někdejší vláda Mirka Topolánka.

Zemědělci dosud sklidili 8 pct obilí, žně jsou mírně ve skluzu

Zemědělci dosud v tuzemsku sklidili osm procent obilných polí, vyplývá ze statistiky ministerstva zemědělství, letošní žně mají oproti předchozím rokům zhruba týdenní zpoždění. Nejdále jsou farmáři u ozimého ječmene, který mají pod střechou již z 84 procent. Jarní pšenici a oves dosud naopak vůbec sklízet nezačali. Agrární komora odhaduje letošní sklizeň obilí včetně kukuřice na 7,3 milionu tun, o 500.000 tun méně než v loňském nadprůměrném roce.

Ekologické zemědělství se v Evropě těší stále větší oblibě

Podle prognózy, se kterou přišla v pátek 16. července Evropská komise, budou členské státy s největší pravděpodobností stále častěji spoléhat na zahraniční dovoz. Vedle nárůstu v importu vzroste také podle zprávy, kterou si nechala zpracovat Evropská komise, obchod mezi bohatšími západoevropskými státy a zeměmi, které leží ve střední a východní Evropě. Důvod je jednoduchý. Pěstování biopotravin se ve střední a východní Evropě daří natolik, že několikanásobně převyšuje místní poptávku.

Jogurt za 3 Kč? Ceny padají a farmáři pláčou

Taková cenovka musí každému doslova vyrazit dech: jogurt za tři koruny, tvaroh za devět korun a jablečný džus klidně za dvanáct korun. V České republice už delší dobu zuří cenová válka řetězců. A hlavní zbraň se jmenuje jednoduše: privátní značka. Jde o výrobek, který klasickou cestou vyprodukuje potravinářská firma. Na pultech se však prodává pod logem samotného řetězce.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info