Spousta pálenic ještě neotevřela. Není a nebude co pálit

Budeme rádi, když vypálíme aspoň pětinu toho, co loni, shodují se provozovatelé některých pálenic v Jihomoravském kraji. Naznačují fakt, že se letos urodí méně ovoce a že loňský rok byl v tomto mimořádný. Za slabou úrodou je prý počasí.

Někde už zatopili pod kotli, ale pálenky v nich moc neteče. Třešňovice je málo a meruňkovice letos také moc nebude. "Vloni jsem touto dobou už nestíhal, ale letos pálíme denně jen několik hodin. Nyní hlavně třešně a ještě nějaké švestky z loňska. Meruněk je tentokrát málo. Urodily se jen v některých oblastech, například na Znojemsku," říká majitel pálenice v Rosicích František Führlinger.

Pálenky je málo kvůli počasí. Když byly stromy v květu, pršelo a pak se navíc na třešních a meruňkách objevil moniliový úžeh. Sadaři a zahrádkáři, kteří stromy proti této chorobě chemicky neošetřili, nesklidili téměř nic.

Když dlouho nepálí, musí se zavřít

Do pálenice Jiřího Nováka ve Znojmě lidé nevozí jen kvas, ale i ovoce, které tady nechají zkvasit ve velkých kádích. "Jeden pán sem letos donesl devět kilogramů třešní. Dostane za to litr třešňovice, a to ještě s odřenýma ušima," říká Novák. Tak malý příspěvek do kádě si už dlouho nepamatuje. "Za loňský červenec jsme jí vypálili tisíc litrů, letos to bude jen asi dvě stě litrů," dodal.

Pálenice v Hovoranech Radoslava Nimrichtera je dokonce kvůli špatné úrodě ještě zavřená. "Když byl dobrý rok, začínali jsme v polovině července. Tentokrát to bude asi o měsíc později. Zatím máme jen dva zájemce," uvedl Radoslav Nimrichter.

Zdejší pěstitelé jsou podle něj na tom obzvlášť špatně, protože co zůstalo na stromě, to jim ještě pobily kroupy. "Loňský rok byl výjimečný, sezona v pálenicích byla velmi dlouhá. Urodilo se letní i podzimní ovoce. Letošek bude také výjimečný, ale v opačném smyslu," obává se.

Některé pálenice odsunuly zahájení sezony i kvůli celní správě. "Pokud pálenice nejede více než deset dní, musí se zavolat celníci a celé zařízení zase zaplombovat," vysvětluje Radoslav Nimrichter.

"Termín jsme také posunuli. Byly roky, kdy jsme pálenici otevřeli již na začátku července, ale letos to bude až 1. srpna. Zima byla dlouhá, ovoce později dozrává a je ho málo. Obzvlášť meruněk. Jejich cena stoupla a tak je lidé raději prodávají, než aby je házeli do škopku," říká Drahoslav Havránek z Kyjovic.

O tom, že je v pálenicích zatím bída, nevypovídá jen méně přihlášek na pálení. Lidé vozí i podstatně méně kvasu. "Ti, co mívali meruněk do dvou kotlů, letos přivezou třeba jen padesát kilogramů," říká Jiří Novák ze znojemské pálenice.

Více jablek, hrušek i vínovice

Více se letos podle sadařů budou pálit jablka. "To už máme vyzkoušené. Jak je málo meruněk, lidé se pak snaží vypálit více hrušek a i jablka posbírají, kde se dá," říká Drahoslav Havránek z Kyjovic.

Trubkami se však podle něj dají prohnat i bobule vína. Jemně se vylisují a vypálí se z nich grappa. "Od slupek má výraznější chuť než vínovice. Dobře ji znají v Itálii, Chorvatsku a dalších jižních státech. V posledních letech ji však i tady pálím každým rokem," dodal.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info