Souhrn událostí uplynulého dne - 28. 7. 2010

Porostou? Neporostou? Houbaři se neshodují

Zatímco podle některých mykologů začnou houby pořádně růst nejdříve koncem prázdnin, podle choceňského houbooznalce Libora Tmeje by doby půstu mohly skončit už za několik dní."Očekáváme, že už za týden by to trochu mohlo růst. Něco napršelo, ochladilo se, nejsou extrémní teploty, a tak za týden by se houby mohly začít objevovat," uvedl mykolog. Sezona je podle něj atypická, protože vlastně zatím pořádně nezačala.

Brusel povolil dovoz šesti geneticky modifikovaných kukuřic do EU

Evropská komise schválila šest typů geneticky modifikované kukuřice, které mohou být do EU dováženy v potravinách či jako součást krmiva. EK o tom novináře informovala v dnešním prohlášení. Podle agentury Reuters je rozhodnutí projevem snahy komise, tedy výkonného orgánu EU, urychlit rozhodování o geneticky modifikovaných plodinách v EU.

Dotace českým ekozemědělcům rostou, loni přesáhly 980 milionů Kč

Na podporu ekologického zemědělství putuje v Česku rok od roku více peněz. Loni bylo ekozemědělcům vyplaceno více než 980 milionů korun, o 40 procent více než v roce 2008, za deset let objem dotací vzrostl jedenáctinásobně, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství (MZe). Většina prostředků pochází z fondů Evropské unie. Podpory rostou, neboť výrazně přibývá ekologicky hospodařících zemědělců a roste jimi obhospodařovaná plocha. Štědré dotace jsou jedním z hlavních důvodů, proč biofarem přibývá.

Na Plodinové burze pokračoval růst cen, hlavně u krmného obilí

Na Plodinové burze Brno vzrostly ceny většiny komodit. Nejvíc podražily krmná pšenice, krmný ječmen a kukuřice, v některých případech až o pět procent. Strmý nárůst cen z počátku prázdnin se neopakoval, i přesto se ceny komodit dál zvýšily. Důvodem je opoždění sklizně především u obilovin a řepky olejné, řekl dnes ČTK generální sekretář burzy Karel Zezula. Podle Zezuly se v cenách projevilo i počasí uplynulých dnů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info