Rybízové žně jsou v plném proudu

Na Jičínsku probíhá sklizeň rybízu. V Česku o něj nikdo nestojí a tak se vyváží do zahraničí.

Naplno se rozjela sklizeň rybízu v Lužanské zemědělské a.s, která ovoce pěstuje na padesáti hektarech. Černý rybíz už z keřů zmizel. Producentům se podařilo zpeněžit 8 tun za přijatelnou cenu 12 korun za kilogram. S červeným rybízem, kde se předpokládá výtěžnost sto tun, je to složitější. I když produkce je nižší než v předchozích letech, zatím mají ovocnáři zajištěn odbyt pro 70 tun plodiny, a to při minimální ceně 3,50 až 4 koruny za kilogram.

Hlavní ovocnář Ladislav Vágenknecht tvrdí, že tato cena je pro podnik rozhodně prodělečná. Rybíz se ale musí sklidit tak jako tak, neboť kdyby zůstal na keřích, byl by ohrožen zdravotní stav porostu. „Doufám, že se nám podaří zajistit odbyt i pro zbývajících třicet tun, jinak to skončí jako vloni,“ podotýká sadař.

V loňském roce totiž pěstitelé kvůli nezájmu odběratelů doslova rozprášili 25 tun sklizeného rybízu na pole. Nikdo o něj nestál.

„Je to smutné, ale u nás v republice snad nejsou žádní zpracovatelé, téměř všechno vyvážíme do zahraničí,“ lamentuje naštvaný sadař.

Rybízový propad

Ředitel podniku Josef Zmátlík nás informuje, že prodat by se mělo i zbylých třicet tun rybízu, a to tentokráte pro domácího výrobce. „Odbyt je zajištěn, ale cena je katastrofální. I přes dotace je rybíz pořádným prodělkem. No, a ve finále ať se zákazníci podívají na viněty marmelád. Najdou zde 25% podíl višní nebo jahod a zbytek tvoří jablečná dřeň. Není to podvod?“ ptá se.

Do ciziny od nás putuje i úroda višní, které v Lužanech pěstují na 32 hektarech. Produkce je o padesát procent nižší než vloni.

Plody se sklízejí pomocí setřásače (vibrátor, jehož pomocí se plody sklepou na plachtu) a jsou určeny ke kompotování.

„Protože višní je letos málo, výkupní cena je slušná, a to 12 až 13 korun za kilogram,“ sděluje Ladislav Vágenknecht.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info