Ekologické zemědělství stálo loni stát přes 980 milionů

Ekologické zemědělství je nákladné nejen pro farmáře, ale i pro daňové poplatníky. Na podporu ekologického zemědělství putuje v Česku rok od roku více peněz. Loni bylo ekozemědělcům vyplaceno více než 980 milionů korun.

Výše podpory se meziročně zvýšila o čtyřicet procent, za deset let objem dotací vzrostl jedenáctinásobně. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství (MZe). Většina prostředků pochází z fondů Evropské unie. Podpory rostou, neboť výrazně přibývá ekologicky hospodařících zemědělců a roste jimi obhospodařovaná plocha. Štědré dotace jsou jedním z hlavních důvodů, proč biofarem přibývá.

Podle únorových údajů ministerstva zemědělství počet ekofarmářů v Česku již převýšil tři tisíce, meziročně vzrostl o polovinu a růst pokračuje i letos. Martin Leibl z MZe odhaduje, že v současnosti je v Česku již zhruba 3500 ekofarem. Výrazně přibývá také výrobců biopotravin. Vyrábí je již více než 500 firem.

V ekologickém zemědělství je v současné době již kolem deseti procent zemědělské půdy v tuzemsku, což je výrazně více než činí průměr EU. V roce 2008 byl tento podíl v unii 4,3 procenta.

Evropská unie výraznou podporu ekologického zemědělství zdůvodňuje většími náklady a pracností výroby oproti konvenčnímu hospodaření a nižšími výnosy. Dotace mají zároveň zemědělce motivovat k přechodu na tento způsob hospodaření, který je šetrnější k přírodě.

Jak pro zemědělce, tak pro potravináře je produkce biovýrobků finančně zajímavá. Bioprodukty jsou v Česku totiž většinou výrazně dražší než klasické potraviny. Podle výsledků loni zveřejněného šetření organizace Pro-bio-liga v pražských obchodech cenový rozdíl meziročně vzrostl o třicet procentních bodů a biopotraviny byly o 140 procent dražší než konvenční potraviny.

Podle výrobního ředitele druhé největší tuzemské mlékárny, olomoucké Olmy, Daniela Cikánka firmě loni přes panující ekonomickou krizi tržby z prodeje biopotravin neklesly a dosáhly 116 milionů korun. Tvořily tak tři procenta celkového obratu mlékárny. "Není to mnoho, přesto je to zajímavá komodita," poznamenal.

Růst tuzemského trhu s biopotravinami však loni výrazně zpomalil. Podle průzkumu agentury Green marketing mezi výrobci a obchodníky většina z nich zvýšila loni tržby jen nepatrně nebo zůstaly na úrovni roku 2008, v předchozích letech přitom trh rostl o desítky procent ročně.

Ekonomická recese ovlivnila tuzemský trh s produkty ekologického zemědělství již v závěru roku 2008. Dosažený čtyřicetiprocentní růst tuzemské spotřeby byl předloni o třicet procentních bodů nižší než v roce 2007.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info