Tradice a trendy konzumace biopotravin v Německu

Výsledky anketních šetření a výstupů různých německých organizací získaných na základě hodnocení potravinářského obchodu.

Podle německého Sdružení pro informace z agrárního trhu AMI se sídlem v Bonnu, se v roce 2009 podařilo tržbám z obchodování s potravinami celkově, vrátit se zhruba o 2,4 % zpět. Na trhu s biopotravinami byl pokles obratu v loňském roce slabší než u celkového obchodování a zůstává i nadále stabilní.

Velkoobchodní obrat zaznamenal dokonce i přírůstek. V roce 2008 činil obrat okolo 5,8 miliard EUR. V roce 2009 bylo docíleno podobného výsledku. Tyto skutečnosti jsou také odrazem rostoucího počtu ekologicky hospodařících zemědělských výrobců. V roce 2008 zde působilo, podle informací BÖLW (Svaz výrobců ekologických potravin), 10 410 podniků, přičemž již v roce 2009 vzrostl tento počet o 6 %, na 11 030.

V poslední době vzrostl zájem o masné biovýrobky. Mezitím co byl v roce 2009 pozorován klesající obrat u biopotravin jako jsou brambory (-13,5 %), mléčné a smetanové výrobky, ovoce a pečivo, vyrovnával se tento stav vyššími prodejními čísly u čerstvého masa (+13,1 %) a masných výrobků (+1 %).

Z anketního šetření na objednávku Spolkového ministerstva pro výživu, zemědělství a ochranu spotřebitele vyplynulo, že 28 % spotřebitelů kupuje maso a uzeniny od ekologických výrobců často a 50 % jen příležitostně. V odpovědi na otázku o důvěře v plnění kritérií ekologických zemědělských provozů stojí biořeznictví dokonce na špičce. Podle Německého svazu výrobců masa se sídlem ve Frankfurtu nad Mohanem, nabízí v Německu výhradně biovýrobky okolo 500 odborných řeznických provozů. Vedle toho mnoho podniků doplňuje svůj tradiční sortiment o maso a masné výrobky z ekologických chovů.

Fleischwirtschaft, 2010, 90, č. 5, s. 59 ISSN 0015-363X

Tradition und Trends schaffen Potenzial

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info