Inspekce varuje před tresčími játry z Polska

V minulých dnech provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontrolu cíleně zaměřenou na bezpečnost tresčích jater v konzervě. Byly odebrány vzorky do laboratoří, kde byl ověřován obsah dioxinů a polychlorovaných bifenylů (PCB). Limit pro obsah těchto kontaminantů v tresčích játrech, který je stanoven Evropským nařízením platným ve všech členských státech, činí 25,0 pikogramů na gram. Hned u pěti vzorků byl tento limit překročen. Ve všech pěti případech se jedná o výrobky původem z Polska. Dva výrobky patří mezi privátní značky obchodních řetězců. Prodejcům, u nichž byly vzorky odebrány, byl okamžitě nařízen zákaz prodeje závadných šarží a jejich stažení z oběhu. Na základě principu předběžné opatrnosti byl zákaz prodeje uložen také na všechny ostatních šarže výrobků stejných značek, přičemž zákaz bude uvolněn až poté, co bude prokázáno, že jsou bezpečné.

Konzervy, u kterých byl nadlimitní nález dioxinů a PCB potvrzen, mají dlouhé datum trvanlivosti. Pokud si je spotřebitelé již koupili, je tedy možné, že je dosud nezkonzumovali. Ačkoliv uvedená tresčí játra neznamenají pro člověka akutní zdravotní riziko, inspekce nedoporučuje jejich konzumaci.

O výše uvedeném zjištění SZPI informovala Státní veterinární správu, která je kompetentní ke kontrole u dodavatelů těchto tresčích jater. Současně byly informace o případu odeslány na vědomí všem členským státům prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).

Identifikaci závadných výrobků naleznete v příloze.

Zde si můžete stáhnout fotografie v nekomprimované velikosti:

Tresčí játra Albert Quality

Tresčí játra Dle Gusta

Tresčí játra Five Star

Tresčí játra Giana

Tresčí játra Nekton

Zpracoval: Mgr. Martina Šmídtová - tisková mluvčí SZPI , tel.: +420-542426633

Související dokumenty

[Příloha_tresčí játra.doc]

Velikost souboru: 30,5 KB, formát: doc

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info