Sadaři pláčou, úroda je mizerná

Vůbec nejhorší sklizeň meruněk za poslední roky hlásí pěstitelé regionu. Děsí je i úroda jablek. Své udělaly plísně a počasí.

Knedlíky plněné meruňkami se zřejmě letos v řadě domácností regionu podávat nebudou. Pěstitelé totiž hlásí katastrofální úrodu. Meruňkám nejvíce ublížila cizopasná houba zvaná monilia. Ta vyvolává takzvanou moniliózu. V době květu se proti ní musejí stříkat minimálně dvakrát, jinak prorůstá přes květ do větviček a dokáže zničit celou větev.

„Je to hodně špatné. Sklizeň meruněk ale i broskví bude podprůměrná všude, Vyškovsko nevyjímaje. Letošní rok byl, co se plísní týče, hodně atypický. Právě výskyt moniliniové spály škodil nejvíc,“ vysvětlil člen jedné vyškovské zahrádkářské organizace Josef Horák.

Úroda bude poloviční

Pěstitelé se shodují, že letošní úroda meruněk spadne oproti loňsku až o sedmdesát procent. Mizerná čísla očekávají i u sklizně broskví. „I broskvoně jsou oslabené. Odhaduji zhruba padesát procent loňské úrody. Díky vlhkosti a chladnému počasí se u nich objevila kadeřavost,“ řekl sadař František Sedlák.

Švestky jsou podle odborníků odolnější. Na nich se i přesto vyřádila pilatka švestková. „Ta vyžírá dužninu a jádro vyvíjejících se plodů a tím způsobuje jejich červivost,“ vysvětlil Sedlák.

Pokud pěstitelé zvládli nejrůznější choroby, tak právě počasí bylo hlavní zabijákem letošní úrody.

Na úrodě se podepsalo počasí

Nejprve dlouhá a tuhá zima, pak vlhké chladné jaro s přízemními mrazíky a v neposlední řadě povodně, které se přes region přehnaly v květnu a červnu. „Všechno souvisí se vším. Díky nesmírně tuhé zimě teplomilným rostlinám vymrzaly květní pupeny. Pak přišly jarní deště. Stromům nejvíc uškodilo špatné počasí v době, kdy kvetly. Nebyl totiž dostatek prostoru pro hmyz. Včely tak květy málo opylovaly,“ hledal příčiny Sedlák.

Výkyvy počasí pak přály právě plísním. Ti, kteří stříkali, dopadli stejně špatně. „Někteří stříkali dvakrát a stejně to nepomohlo. Jinde kvůli dlouhotrvajícím dešťům postřikovat nemohli, déšť by je smyl,“ doplnil.

O ovoce zatím nemají zájem ani výkupny. Chybí odbyt. „Zatím nic nevykupujeme. Bližší informace nemám, zda a kdy něco vykupovat začneme,“ řekl Ivo Novák z vyškovské výkupny Ovo Imont, která například v loňském roce vykupovala pouze šípek a jablka. Právě ta letos pěstitele rovněž nepotěšila.

Špatně jsou na tom i jablka

Strupovitost jablek se totiž letos projevila v neobvykle velké míře. „Jablka nejsou skoro žádná. Počasí letos vůbec nepomohlo. Ani postřiky k ničemu nevedly,“ uvedl agronom zemědělského družstva Agria Nížkovice Ivan Sedlák.

Strupovitost se dokonce objevila i na některých odrůdách, na kterých to sadaři vůbec nečekali, protože měly být odolné. „Jabloně jsou zdecimované. Zaznamenali jsme obrovský nástup strupovitosti, výrazně větší než v předchozích letech,“ posteskl si Horák. Podle něj se vlhko a chladno podepsalo i na úrodě některé zeleniny. „Nejvíce to odnesla cibule. I u ní brzy nastoupila plíseň. Špatné je to i s okurkami. Ty nevzešly. Vyrostly jen trochu, až se oteplilo. I u nich je to bída,“ uzavřel Horák.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info