Ve Znojmě začaly Slavnosti okurek, úroda je však horší

Okurky připravené na všechny obvyklé i neobvyklé způsoby ochutnají ode dneška do pátku návštěvníci Znojma. Jihomoravské město proslavené kromě vína také pěstováním a zpracováním oblíbené zeleniny uspořádalo třetí ročník Slavností okurek, ačkoliv zemědělci letos nejsou s úrodou příliš spokojeni.

Na Masarykově náměstí vyrostla asi dvacítka zelinářských stánků. Řada znojemských restaurací připravila speciální menu. Jejich návštěvníci zjistí, že z okurek lze vyrobit třeba i dezert. Recepty vycházejí ve speciální kuchařce.

"Slavnosti okurek nemají být tak okázalé jako například vinobraní, s popovými hvězdami a podobně. Chceme zdůraznit spíše historickou tradici, lidé si na náměstí mohou posedět, ochutnat speciality a nakoupit zeleninu, k tomu jim hraje harmonikář nebo flašinetář," řekla mluvčí města Denisa Šipošová.

Pěstitelé však letos mnoho důvodů k oslavám nemají. Úroda okurek na Znojemsku bude zřejmě kvůli počasí horší než v minulých letech. Na jaře rostliny vyplavily přívaly vody, později poničilo úrodu v některých obcích Znojemska červencové krupobití. "Přívaly vody z jara rostliny nachladily a zhruba 60 % z nich vůbec nepřežilo," řekl ČTK nedávno pěstitel Luděk Juriga z Troskotovic. Proto se někde selo dvakrát, a tak úroda zrála nestejnoměrně.

Počasí možná ovlivnilo i soutěž o nejlepší nakládané okurky, která je součástí znojemských slavností. V soutěži se letos sešlo asi 20 vzorků, což je o něco méně než vloni, uvedla Šipošová. Pořadatelé oproti loňsku posunuli slavnosti na dřívější termín, aby se dostali blíže obvyklé zavařovací sezoně, ale počasí hrálo proti nim, když oddálilo sklizeň na pozdější datum. Mnohde tak ještě lidé nemají okurky zpracované.

Ve Znojmě se okurky pěstují od roku 1574, skutečný věhlas začaly získávat od konce 18. století. Znojemská konzervárna, která dodávala na trh až osm tisíc tun okurek ročně, ale v roce 2003 ukončila činnost. Firma Hamé Babice přenesla výrobu okurek do konzervárny v Bzenci na Břeclavsku.

Tradiční výrobu okurek ve Znojmě obnovilo v roce 2008 sdružení Znojemská okurka. Loni s pomocí sezonních pracovníků vyrobilo 20 tisíc lahví, letos jich asi bude méně. Sdružení plánuje, že v příštích letech postaví vlastní konzervárnu. "Tento záměr jsme museli o rok odložit. V současné době nedosáhneme na dotační tituly. Na trhu jsme pouze dva roky, nutné jsou ale tři," uvedl nedávno Zbyšek Dřevojan ze Znojemské okurky.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info