Není BIO jako BIO

S tímto logem zvala Agrární komora ČR novináře na tiskovou konferenci, která se konala 28. července v Praze a jak se ukázalo, setkala se s velkým zájmem medií. Byla to v pořadí již třetí tisková konference na níž zemědělci z AKČR společně s Billou společně představili svůj program. Oba partneři chtějí zvýšit podíl českých biopotravin v tomto řetězci na maximum.

Prodej ekotašek pomůže zviditelnit ekozemědělství

„Při příležitosti otevření 200. prodejny v letošním roce zahájila Billa spolupráci s Agrární komorou ČR a jejím prostřednictvím i podporu českého ekozemědělství,“ řekl novinářům Petr Dupal, ředitel prodeje Billy. V rámci tohoto projektu Billa do konce roku převede část výnosu z prodeje biologicky odbouratelných nákupních tašek v celkové výši nejméně 2 miliony korun do Fondu rozvoje českého ekozemědělství při AK ČR. „Billa si od spolupráce s AK ČR slibuje získání dalších tuzemských dodavatelů a rozšíření nabídky lokálních produktů v biokvalitě,“ uvedl dále Dupal.

Podle prezidenta AK ČR Jana Veleby ke konci roku 2009 hospodařilo v ČR 2 689 ekologických zemědělců a 501 výrobců biopotravin (počet provozoven). Zemědělská půda obhospodařovaná ekologicky vzrostla na 398 407 ha, což představuje 9,38 % z celkové výměry z. p. V průběhu roku 2009 došlo ke zvýšení počtu ekologických sadařů a vinařů, výměra sadů činila 3 678 ha a vinic pak 645 ha. Byly zařazeny první plochy chmelnic.

Odbyt biopotravin

„Na českém trhu pravidelně vyhledává a kupuje biopotraviny cca 5-7 % spotřebitelů, další čtvrtina je nakupuje občas. Poptávka však stále roste,“ řekl novinářům Jan Veleba.

Někteří obchodníci na tento trend reagují snahou zvýšit podíl biopotravin ve své síti, bohužel často je tomu ale díky dovozu těchto produktů ze zahraničí. Billa se snaží, aby růst bioprodukce v jejich regálech ovlivnili především tuzemští výrobci. “Podíl českých výrobků v prodejnách Billy je 65%. U vybraných položek zboží, jako je maso a mléčné produkty je tento poměr ještě výrazně vyšší. Billa ve svých prodejnách garantuje původ hovězího, vepřového i drůbežího masa výhradně z českých chovů. V současné době Billa nabízí více než 170 biovýrobků, z toho 132 pod značkou Naše Bio,“ řekl Dupal. “Do konce roku by měl být sortiment značky Naše Bio rozšířen o 20-30 položek. Od českých producentů nyní pochází asi 50% výrobků v biokvalitě,“ uzavřel.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info