Jed otrávil řeku a s ní i stovky ryb

Stovky ryb včetně chráněných střevlí zahynuly v řece v Hranicích, kterou někdo otrávil

Několik stovek otrávených ryb. Takový „úlovek“ čekal v pondělí večer na rybáře v hranické místní části Drahotuše. Na soutoku Panského a Uhřínovského potoka tu v úseku dlouhém asi tři sta metrů uhynuly mimo jiné i chráněné střevle potoční. Rybáři mluví o nevyčíslitelné ekologické škodě. O události jako první informoval Hranický deník.

„Zatím nevíme, co ryby otrávilo, uhynuly ale zhruba čtyři stovky pstruhů, hrouzků, mřenek a bohužel i chráněné střevle potoční. Když jsme namísto dorazili společně směstskou policií, část ryb ještě žila a některé nám umíraly v rukou,“ popsal Dušan Orava, zástupce hospodáře hranického rybářského svazu.

Podle něj je těžké odhadnout o jakou látku šlo, příznaky ale ukazují na jed. „Soudíme tak mimo jiné proto, že v Uhřínovském potoce nad soutokem ryby žijí, zatímco v Panském přítoku a pod soutokem je třísetmetrový mrtvý úsek. S největší pravděpodobností tedy látka připlula z Panského potoka,“ míní Orava. Svou roli sehrálo i počasí, v potocích je malý průtok, a k otravě tak stačí i malémnožství jedů. „O co konkrétně šlo ale nevíme, na řece nebyla pěna, což by poukazovalo na saponáty, nebyl cítit ani žádný zápach, což bývá příznak úniku vody z kanalizace nebo septiku,“ nastínil Orava. Na výsledky rozborů čeká i hranický městský úřad. „Na místě zasahoval náš pracovník, vodní tok podle něj není znečištěný mycími prostředky ani splašky. Hasiči na místě odebrali vzorky vody a mrtvých ryb a zaslali je na chemickou analýzu Veterinárnímu ústavu v Olomouci. Čekáme na výsledky,“ potvrdil Petr Šmída z odboru životního prostředí.

Zástupce rybářů ale nevěří, že by laboratorní analýza pomohla k odhalení viníka. „Situace se na místě postupně zlepšuje, jedovatá látka se naředila a objevily se tam první živé ryby. Šlo zřejmě o jednorázový únik a viníka se nejspíš nikdy nepodaří vypátrat. Finanční škoda sice není velká, řádově tisíce korun, z ekologického pohledu je to ale velký problém. Uhynuly chráněné ryby a populace se tam bude obnovovat roky,“ shrnul Orava.

„Uhynuly asi čtyři stovky pstruhů, hrouzků, mřenek a bohužel i chráněné střevle potoční.“

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info