Bezpečnost a ochrana zdraví při práci

Základní zásady bezpečnosti práce v zemědělství a lesnictví.

Zemědělství, včetně lesnictví a rybolovu, hraje důležitou roli v hospodářském, kulturním a politickém životě v Evropě. V důsledku zeměpisných a kulturních rozdílů v Evropě to je velmi rozmanitý obor podnikání. Bohužel statistiky dokazují, že jde o jedno z nejnebezpečnějších zaměstnání s vysokým výskytem úrazů a poranění.

Nejrozšířenějšími problémy jsou muskuloskeletární poruchy (MSD), vznikající při nadměrné zátěži při práci.

Doprava a dopravní nehody patří mezi nejčastější příčinu smrtelných úrazů v zemědělství. Těmto nehodám se lze vyhnout efektivním řízením a preventivními opatřeními.

Zemědělské práce v blízkosti nadzemního elektrického vedení jsou pro pracovníky v zemědělství přicházející s nimi do styku také velmi rizikové.

Mnoho pracovníků v zemědělství může být vystaveno účinkům chemických látek, jako jsou pesticidy, veterinární léky, rozpouštědla, oleje, atd. Nebezpečné látky mohou způsobit mnoho různých typů zdravotních problémů, ať z krátké expozice nebo v dlouhodobém horizontu hromadění látek v těle. Rovněž biologické činitele můžeme najít v mnoha odvětvích. Patří mezi ně bakterie, viry, houby (kvasinky a plísně).

Hluk je v zemědělství přetrvávajícím problémem. Nové trendy zemědělských postupů a výroby strojů naznačují výrazný posun v této problematice, ovšem častá neochota zemědělského sektoru k použití těchto metod redukce šumu je často dána zvýšenými náklady.

Podklady k tomuto článku byly převzaty a přeloženy z webových stránek European Agency for Safety and Health at Work.

Základní zásady bezpečnosti práce v zemědělství (PDF, 183 KB)

BOZP v zemědělství (PDF, 335 KB)

BOZP v lesnictví (PDF, 399 KB)

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info