Projekty zavádění bio do škol

V polovině června bylo ukončeno 6 školních projektů, směřujících k zavádění biopotravin do školního stravování. Podpořeny byly Nadací Partnerství, jež získala peníze z kampaně společnosti dm drogerie.

Společnost dm drogerie markt s.r.o. přispěla na projekt Nadace Partnerství, nazvaný „Biopotraviny do škol“ částkou 357 195,- Kč. V únoru 2009 byly vybrané výrobky v prodejnách dm označeny závěsem „Koruna pro podporu zdraví dětí a české přírody“. Z každého takto označeného prodaného výrobku věnovala dm 1,- Kč na podporu projektu „Biopotraviny do škol“. Nadace Partnerství následně v červnu 2009 rozdělila vybrané peníze mezi 6 školních projektů v 5 krajích. Přehled projektů najdete na konci článku.

Další projekty začnou ještě letos

V září roku 2009 proběhla další kampaň s názvem Koruna na BIO do ŠKOL. Partneři kampaně darovali 1 Kč z každé prodané biopotraviny na rozvoj programu „Biopotraviny do škol“, který realizuje Nadace Partnerství. Celkem partneři akce přispěli na konto Nadace Partnerství částkou 236 849,- Kč.

Hlavním partnerem projektu se stala privátní řada bioproduktů obchodního řetězce Interspar – Natur*pur. Do programu Nadace Partnerství dále přispěly společnosti Biopekárna Zemanka, Biopark, Kostelecké uzeniny, bio-nebio, Pro-bio, Country Life, United Bakeries a společnost Fair Trade Centrum.

Právě nyní mohou školy do probíhající výzvy Škola pro udžitelný život 2010 na téma Biopotraviny do škol přihlásit své projekty. Na vybrané projekty je možno získat příspěvek do 60 000 Kč.

Příklad podporovaných aktivit:

Zavedení biopotravin do školního bufetu s možností nákupu pro veřejnost

Otevření „biopotravionového“ informačního centra pro veřejnost

Zavedení biopotravin do školní jídelny a možností odběru obědů i pro strávníky z řad veřejnost

Vzdělávací seminář pro rodiče, děti a veřejnost o zdravém stravování a udržitelném zemědělství

Exkurze pro děti, učitele a veřejnost na ekologickou farmu

Uspořádání tzv. bio dne pro veřejnost

Spolupráce s místními biozemědělci

Školní projekty na téma Biopotraviny do škol zahájené v roce 2009

V programu Škola pro udržitelný život bylo pro rok 2009 v tématu „Biopotraviny do škol“ podpořeno 6 školních projektů. Školám je na téma Biopotraviny do škol rozděleno celkem 362 750 Kč. Podařilo se tak podpořit zhruba polovinu ze 14 podaných nabídek. Generálním partnerem programu Škola pro udržitelný život je společnost Toyota. Partnerem projektu Biopotraviny do škol u následujících 6 projektu byla společnost dm drogerie.

Žáci a studenti šesti škol vzdělávali sebe i druhé v tématu biopotravin. Pořádali ochutnávky, prezentace a besedy při různých příležitostech, starší žáci učili mladší. Ve výuce i mimořádných dílnách vařili a pekli z biopotravin, sbírali recepty a nabízeli je svému okolí. Navštívili ekologické farmy a na vlastních školních zahradách zkoušeli, jaké to je jídlo si vlastními silami vypěstovat. Začali také pomáhat při zprostředkování dodávky biopotravin svým rodinám i veřejnosti. V jídlenách škol se postupně v různé míře začíná vařit z biopotravin a jídelny navazují nová partnerství s místními ekologickými zemědělci.

Projekt v Jihomoravském kraji

Brno: Biopotraviny do Waldorfské školy Brno příspěvek 70 000 Kč

Na začátku projektu proběhl informační seminář pro rodiče, pracovníky školní kuchyně a pedagogy, který představil cíle projektu a informoval o principech ekologického zemědělství. Byla založena Akční skupina pro zdravé stravování, která se zasazuje o zkvalitnění školního stravování. Pracovníci školní kuchyně byli později na vlastním semináři vyškoleni v oblasti nakupování bioproduktů z farem a biopotravin od velkoobchodů. I pro učitele byl připraven metodický seminář na téma „Jak učit o ekologickém zemědělství“.

Na školním pozemku rodiče dětí vytvořily „přírodní učebnu“, čímž podpořili netradiční formy výuky v oblasti environmentálního vzdělávání žáků. Nově založená přírodní zahrada bude sloužit všem žákům školy, jak v době vyučování, tak v odpoledních hodinách, kdy budou na zahradě probíhat vzdělávací kroužky, otevřené i pro děti mimo vlastní Waldorfskou školu. Takto se bude mezi dětmi a mládeží šířit ekologické principy a principy trvalé udržitelnosti.

Rodiče s dětmi také absolvovali výlet na ekologickou farmu manželů Pospíšilových v Holubí Zhoři.

Při škole také vznikl BIO Klub, který pomáhá spojit poptávku ze strany rodičů, školní kuchyně a veřejnosti s nabídkou místních ekologických zemědělců.

Projekty v Libereckém kraji

Huntířov: Bio pro život příspěvek 53 000 Kč

Vše začalo podzimní slavností spojenou s minijarmarkem, kde se mohl každý návštěvník dozvědět o projektu a zároveň ochutnat či nakoupit různé výrobky z biopotravin. Další příležitost je vyzkoušet dostala veřejnost o vánocích a velikonocích a při pravidelných odpoledních ochutnávkách na škole.

Kromě exkurzí na biofarmy a výukových programů na téma ekologického zemědělství se žáci s tématem seznamují také při kuchařských a tvůrčích dílnách, při sběru receptů a každý měsíc při biodnech ve školní jídelně. Na těch se strávníci nejen dobře najedí, ale dostanou i letáček s receptem, informacemi a radami. Biosvačiny pak čekají děti každý týden.

Na školní zahradě si žáci založili záhonek, kde pěstují bylinky a koření pro svoji jídelnu. Kromě toho pomáhají zprostředkovat dodávku biopotravin rodinám, které mají zájem o jejich nákup.

Jablonec nad Nisou: Mňam příspěvek 70 000 Kč

Děti spolu s rodiči hned dvakrát navštívily biosad, kde si vyzkoušely česání ovoce. Ve škole je pak zavařovaly a sušily. Interaktivní byla i návštěva kozí farmy.

Běhěm celého školního roku zažily přednášky a workshopy na různá témata o původu a využití potravin (chléb, mléko, jablka, luštěniny,...), pečovaly o zahrádku, vařily z biopotravin a pomáhaly připravit biojarmark pro veřejnost s nabídkou ochutnávek ale i se zážitkovými stanovišti (dojení kozy, tlučení másla,...). Uskutečnil se nultý ročník soutěže Biostezka, vznikl internetový biokrámek a pracuje se na kalendáři s biorecepty na příští rok.

Projekt v Pardubickém kraji

Ronov nad Doubravou Biopotraviny ve školním stravování příspěvek 69 750 Kč

Po uskutečnění dvou besed pro žáky a jedné pro veřejnost začala i tato škola postupně zavádět biopotraviny do své jídelny, kam také umístila tematické infocentrum. Při projektových dnech žáci organizovali workshopy přípravy biopokrmů a o vánocích pekli biocukroví, které rozdávali také na náměstí při rozsvěcení vánočního stromečku.

Navštívili kozí farmu, na školní zahradě vypěstovali zeleninu a bylinky z biosemínek a svou úrodu pak použili na přípravu slavnostní tabule při dni otevřených dveří školy. Starší žáci si připravili pro mladší hodinový výukový program na téma zdravého životního stylu.

Projekt v kraji Vysočina

Třebíč BIO na škole i po škole příspěvek 70 000 Kč

Poté, co studenti zjistili dotazníkem názor veřejnosti na biopotraviny a osobně navštívili biofarmu v Ratibořicích, začali sami připravovat při různých příležitostech prezentace a ochutnávky těchto potravin. Široká veřejnost tak dostala možnost je okusit na třebíčských Dnech zdraví, vánoční výstavě školy nebo při jarním biopečení, do nějž se zapojili i klienti Oblastní charity Třebíč Domovinka.

Z biopotravin vařili i na výukovém odpoledni, které si připravili pro žáky základní školy Bartuškova.

V tématu byli proškoleni i učitelé odborného vyučování a školní jídelna navíc začala každý měsíc nabízet strávníkům bio menu.

Projekt v Zlínském kraji

Rožnov pod Radhoštěm Valašské biopotraviny příspěvek 30 000 Kč

Studenti této školy se tématu ekologického zemědělství věnují dlouhodobě. Uskutečněním projektu si rozšířili své znalosti a zkušenosti z oblasti a zároveň se o ně mohli podělit s veřejností. Uskutečnili hned 4 ochutnávky těchto produktů, na něž prezentované pokrmy také vlastními silami připravili. Při dvou z těchto ochutnávek byli osloveni kromě veřejnosti i žáci mateřských a základních škol ze Vsetína a Rožnova pod Radhoštěm.

Dále studenti provedli dotazníkové šetření, ve kterém zjišťovali názory občanů na biopotraviny, a pravidelně aktualizovali tematický informační panel ve školním vestibulu.

Zdroj: www.bio-info.cz

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info