Rolníci nevědí, zda a za kolik sklizeň máku prodají

K rázu letní krajiny na Pelhřimovsku vydatně přispívají maková pole. Bělavé květy už jsou pryč a makovice nyní čekají jenom na sklizeň. Zemědělci se zvědavostí i obavami vyčkávají, jak budou letos nastaveny výkupní ceny za tuto tradiční plodinu.

Mák stabilně pěstujeme asi na sto sedmdesáti hektarech. Nové výkupní ceny se budou teprve nastavovat. Vloni se mák prodával za třináct až šestnáct korun za kilo, což je pod hranicí výrobní rentability,“ informoval šéf želivského družstva Vysočina Josef Bulant.

„Letošní ceny se odvinou z toho, co zbylo z loňské úrody. Samotný výnos rekordní nebude kvůli složitým podmínkám v době setí. Očekáváme tak tunu a tři sta kilogramů z hektaru,“ doplnil Bulant.

Podle něj započal pokles cen ve dvou předešlých krizových rocích. Někteří pěstitelé si podrželi sklizeň z roku 2008. Loni bylo na trhu navíc pětatřicet tisíc tun a výkupní ceny prudce klesly. Letošní vývoj cen se tak bude odvíjet od toho, co zbude z loňského roku.

Josef Kott z pelhřimovské společnosti ZZN, která obchoduje i s touto plodinou, doplnil, že se v předchozích letech do pěstování máku pustilo také více zemědělců.

V Česku není pěstování omezené

Zemědělci i obchodníci svorně doufají, že se situace nakonec otočí k lepšímu. Česko s velkou zásluhou Vysočiny patří v současnosti k největším producentům máku na světě. Mák je určen především na vývoz, nejvíce na východ do slovanských zemí. Tam je tradiční součástí jídelníčku. Část produkce je určena také pro farmaceutický průmysl.

Na rozdíl od sousedního Německa či Polska nepodléhá v tuzemsku pěstování máku zákazu. Důvod lze odvodit od latinského názvu této olejniny – Papaver somniterum, kdy je druhové jméno odvozeno od slova somnus, znamenajícího spánek. V rostlině jsou obsaženy alkaloidy, které mohou působit jako morfium. Právě proto je její pěstování mnohde zakázáno.

U nás dohlíží na produkci máku a jeho prodej celníci. „Projednává se s nimi například způsob likvidace makoviny a její pálení. Musímít také přehled o osetých plochách,“ uvedl Josef Bulant.

Stačí naříznout a usušit

Zelené makovice lákají drogové experimentátory. Stačí málo: „Uříznete spodek makovic, z nich pak vyteče šťáva,“ popisuje začátek celého procesu občasný uživatel dostupného opia.

„Se sběrači se setkáváme, ale není to nijak významné,“ sdělil za zemědělce Bulant. Podle zemědělců nemá tuzemský mák vysoký obsah účinných látek, a není tedy v tomto ohledu atraktivní.

„Je pravda, že opium se získává především z bílé odrůdy máku. Má více účinných látek, ale nemyslím si, že u ostatních druhů je to nemožné,“ konstatoval Filip Vláčil z jihlavského K Centra, které z části navštěvují i uživatelé makového opia.

Vláčil rovněž varoval, že během sezony lze na surovém opiu získat fyzickou i psychickou závislost. „Na opiu rychle stoupá tolerance. To znamená, že uživatel potřebuje stále větší množství drogy k dosažení stejného účinku. Abstinenční příznaky jsou pak velice nepříjemné. Klienti ho aplikují nitrožilně, kouřením, pojídáním či pitím. Látka mění vědomí, ztrácí se pocit bolesti a to i duševní a celkově utlumuje organismus,“ dodal expert.

Při neodhadnutí dávky hrozí podle odborníků předávkování s následkem smrti. „Díky utlumení organismu se zpomalí dech natolik, že se přestane okysličovat krev a následuje smrt,“ uzavřel Vláčil.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info