Souhrn událostí uplynulých dní – 30. 7. - 1. 8. 2010

Projekty zavádění bio do škol

V polovině června bylo ukončeno 6 školních projektů, směřujících k zavádění biopotravin do školního stravování. Podpořeny byly Nadací Partnerství, jež získala peníze z kampaně společnosti dm drogerie. Společnost dm drogerie markt s.r.o. přispěla na projekt Nadace Partnerství, nazvaný „Biopotraviny do škol“ částkou 357 195,- Kč. V únoru 2009 byly vybrané výrobky v prodejnách dm označeny závěsem „Koruna pro podporu zdraví dětí a české přírody“

Stanovisko Zemědělského svazu ČR ke krácení prostředků

Zemědělský svaz ČR nesouhlasí s rozhodnutím vlády pozastavit finanční prostředky na národní doplňkové platby TOP UP ve výši cca 900 mil. Kč a kompenzovat tak nižší snížení rozpočtu u jiných resortů. Ze sektoru zemědělství byly již v roce 2009 odvedeny rezervní prostředky ve výši cca 13 mld. Kč s cílem snížit schodek rozpočtu státu. Další krácení, tak mělo vážné dopady na konkurenceschopnost českých zemědělců.

Další důkaz, že zdraží rohlíky, přichází z Ruska

Rusko vyveze letos až o polovinu méně pšenice než v přechozím roce. Obilnina, které je nedostatek i na dalších trzích po celém světě, se v Rusku neurodila kvůli katastrofálnímu suchu. Export bude podle instututu IKAR (Institute for Agricultural Market Studies) omezen i proto, že sami Rusové budou mít pšenice málo. IKAR očekává, že vývoz z Ruska klesne z 18 milionů tun až na 9,5 milionu tun.

Tesco chybně označovalo máslo jako čerstvé

Obchodní řetězec TESCO chyboval, když v roce 2007 označil zboží dovezené z Belgie jako „čerstvé máslo“, ačkoliv jeho trvanlivost výrazně převyšovala 20 dní. V Česku přitom bylo dovoleno prodávat máslo jako čerstvé jen tehdy, pokud nepřesahovalo dvacetidenní hranici. Státní zemědělská a potravinářská inspekce tehdy nařídila řetězci zboží stáhnout a přeznačit.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info