Členské státy nechtějí rozhodovat o pěstování GMO

Podle zdroje z belgického předsednictví jsou členské státy proti tomu, aby mohl každý z nich samostatně rozhodovat o tom, zda na svém území povolí či zakáže pěstování některé z geneticky modifikovaných plodin (GMO).

Často se nestává, aby Komise nabízela členským státům nové rozhodovací pravomoci a ony odmítly. Přesně to je však případ GMO. Evropská exekutiva v polovině července navrhla, aby si každý stát na svém území povolování pěstování GMO plodin zajišťoval sám (EurActiv 14.7.2010). Podle belgického předsednictví se však většina států staví proti.

Další pokus Komise, jak se v otázce GMO dostat ze slepé uličky, tak pravděpodobně skončí nezdarem. Evropská unie je v tomto směru světovým unikátem. Zatímco v ostatních zemích se běžně pěstují desítky druhů GMO, Unie zatím povolila pouze dvě plodiny, které se v celé sedmadvacítce pěstují na rozloze menší než 100 tisíc hektarů.

Několik vlád členských států kritizovalo návrh Evropské komise už minulý týden, kdy o něm například německá kancléřka Angela Merkel prohlásila, že se jedná o první krok směrem k rozbourání jednotného evropského trhu. „Členské státy jsou z několika různých důvodů proti tomuto návrhu,“ potvrdil agentuře Reuters zdroj z belgického předsednictví.

Jakých důvodů? Kromě strachu o jednotu unijního trhu se přetřásá také možnost, že by nová pravidla neprošla u Světové obchodní organizace. To nepřímo potvrdil i jeden z vysoce postavených úředníků americké administrativy, který se nechal slyšet, že by regule neodpovídaly „mezinárodně přijatelným vědeckým standardům“.

Proti jsou také asociace potravinářů a zemědělců, které se svorně bojí, že by nová pravidla ohrozila „vnitřní trh pro již schválené GMO produkty“. Přibyla by řada nových právních a obchodních rizik, argumentují.

Zástupci členských států se k diskusi o návrhu Komise znovu sejdou 3. září, kdy bude k tomuto problému pravděpodobně ustavena speciální pracovní skupina z expertů na životní prostředí a zemědělství. Na konci září projednají nová pravidla ministři zemědělství a v polovině října jejich kolegové z životního prostředí.

V současnosti podléhá pěstování GMO na území EU velmi přísným pravidlům. Každou plodinu musí schválit pro pěstování všechny státy Unie, jinak nemá šanci ani v jednom. Zatím se to povedlo jenom jednomu druhu kukuřice (MON810) a brambory (Amflora). Jednotlivé členské země pak mají pravomoc pěstování těchto již schválených plodin na svém území zakázat, což už využilo šest zemí včetně našich sousedů: Němců a Rakušanů.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info