Na sběrače borůvek si posvítí lesní strážci

Borůvek je letos málo, někteří sběrači si proto vypomáhají zakázanými hřebeny, pokud je však lapí lesní stráž, hrozí jim vysoká pokuta.

Pracovníci státního podniku Lesy České republiky ale i strážci Národního parku České Švýcarsko začali v minulých dnech kontrolovat neukázněné sběrače borůvek. Zaměřují se na sběrače, kteří borůvky češou ve velkém a česacími hřebeny ničí porosty.

„Byli jsme na vycházce v okolí Malé pravčické brány a potkali jsme partu lidí s kbelíky a česacími hřebeny. Borůvek je letos minimum, ale ani tak bych hřeben nepoužila. Prostě nebude koláč borůvkový, ale třeba rybízový, toho máme na zahradě dostatek. Česače, kteří borůvky sbírají na kšeft, bych přísně trestala,” poznamenala Karolína Kmochová z Děčína. Myslí si, že sběrači by měli být potrestání prací. „Nad pokutou mávne každý rukou, na prodeji borůvek podle mého vydělávají, mají totiž minimální náklady a litr borůvek prodávají za osmdesát až sto korun. Sběrače bych poslala sázet stromky,” rozčilovala se Kmochová.

Mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík připomněl, že sběrači, kteří používají česací hřebeny, porušují lesní zákon, který zakazuje sbírat lesní plody způsobem, jež poškozuje les.

Zákon přitom umožňuje lidem sbírat plody pro vlastní potřebu, ale šetrným způsobem. Protože je však letos úroda borůvek nižší, tak hrozí, že neukáznění sběrači poničí borůvčí na větší ploše.

Na borůvky či jiné lesní plody si mohou lidé zajít i do Národního parku, ale i tam platí přísná pravidla. „Sběr pro vlastní potřebu je možný, ale pouze na území první zóny, která tvoří asi osmdesát procent celé rozlohy parku. Lidé však nesmí používat česací hřebeny,” upozornil mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov. Sběr lesních plodů v první zóně národního parku je ale přísně zakázaný. „Lidé nesmí opustit vyznačené cesty, vstup do lesa je v první zóně přísně zakázán,” varoval Salov. Hříšníkovi, který zákaz poruší hrozí několikatisícová pokuta. Stejně tak jako ve státní lese, tak i v národním parku smějí lidé plody svírat jen pro vlastní potřebu, i na to strážci dohlížejí. „Prokazování je sice náročně, ale pokud někdo sbírá například borůvka do nádob, která má objem několik desítek litrů, tak může jen těžko tvrdit, že je to pouze pro vlastní potřebu,” vysvětlil SalovS nájezdy organizovaných skupin česačů se Lesy ČR setkává zejména v lesích při severní hranici Česka. „Takoví nájezdníci evidentně porušují lesní zákon a vystavují se nebezpečí postihu pokutou až pět tisíc korun,” uvedl mluvčí s tím, že při kontrolách někdy lesníci spolupracují i s policií.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info