Souhrn událostí uplynulých dní – 2.8.2010

Vitaně loni výrazně vzrostl zisk, tržby mírně klesly

Přednímu tuzemskému výrobci potravin, společnosti Vitana, v loňském roce výrazně vzrostl zisk z předloňských 2,6 milionu na 120,6 milionu korun, tržby přitom klesly o 1,3 procenta na 2,290 miliardy korun. ČTK to dnes zjistila z výroční zprávy společnosti umístěné ve Sbírce listin. "Tohoto vývoje se nám podařilo dosáhnout zejména díky výraznému zvýšení efektivity fungování celé firmy, jejíž významnou součástí byla také úspora výrobních nákladů," řekl ČTK mluvčí Vitany Milan Linka.

Členské státy nechtějí rozhodovat o pěstování GMO

Podle zdroje z belgického předsednictví jsou členské státy proti tomu, aby mohl každý z nich samostatně rozhodovat o tom, zda na svém území povolí či zakáže pěstování některé z geneticky modifikovaných plodin (GMO). Často se nestává, aby Komise nabízela členským státům nové rozhodovací pravomoci a ony odmítly. Přesně to je však případ GMO.

Rekordní úroda letos rozhodně nebude

Dosavadní průběh žní by mohl přesvědčit nezemědělskou veřejnost o tom, co my zemědělci víme odjakživa, že přírodě se prostě poručit nedá. Liberální poučky typu trh vyřeší vše platí s určitou mírou pravděpodobnosti v ostatních oborech národního hospodářství, v zemědělství však rozhodně ne. A letošní žně, alespoň dosavadní průběh, jsou toho jasným důkazem. Když jsem 15.7. odpovídal na tiskové konferenci novinářům na otázky týkajících se letošních žní, mé odpovědi byly více než opatrné. Ty důvody byly v zásadě dva. Za prvé, nechtěl jsem se pasovat do role šiřitele poplašných zpráv.

Rolníci nevědí, zda a za kolik sklizeň máku prodají

K rázu letní krajiny na Pelhřimovsku vydatně přispívají maková pole. Bělavé květy už jsou pryč a makovice nyní čekají jenom na sklizeň. Zemědělci se zvědavostí i obavami vyčkávají, jak budou letos nastaveny výkupní ceny za tuto tradiční plodinu. Mák stabilně pěstujeme asi na sto sedmdesáti hektarech. Nové výkupní ceny se budou teprve nastavovat. Vloni se mák prodával za třináct až šestnáct korun za kilo, což je pod hranicí výrobní rentability,“ informoval šéf želivského družstva Vysočina Josef Bulant. „Letošní ceny se odvinou z toho, co zbylo z loňské úrody.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info