Houbařům za chvíli začnou v lesích žně

Deštivé počasí minulých dnů prospělo houbám. Houbaři už mohou na vyrazit do lesů.

Houbaři se nemohou dočkat, až si budou domů nosit plné košíky. Deštivé počasí v minulých dnech ukončilo předchozí vlnu veder, houby na Mostecku ale zatím ve velkém nerostou.

Nejoblíbenější velké jedlé druhy jsou stále velmi vzácné, a houbaři tak mohou sporadicky narazit jen na některé holubinky a muchomůrky. Řekl to Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

„Růst hub podpořil poměrně vydatný déšť z minulého víkendu, během něhož na některých místech spadlo 50 až 100 milimetrů srážek,“ řekl Landa. Stále to ale podle něj nestačilo vyrovnat předchozí úbytek vláhy zaviněný dlouhým obdobím sucha a tepla a zareagovaly na něj jen drobné houby rostoucí na odumřelém dřevu, jako jsou křehutky a některé helmovky.

Houby rostou, ale houbaři svá místa tají

Houby lze sbírat i na Mostecku. „Už dávno nejsou pravdou pravidelné plzeňské a karlovarské zájezdy na houby. Dneska tu máme už tak dobré ovzduší, že tu rostou pomalu všechny druhy hub, jako třeba liška obecná, různé hřibovité houby, choroš oříš, na kterého jsem měla štěstí. Našla jsem ho během tří let již dvakrát, a to unikátní kousky, které narostly ještě v umyvadle v koupelně,“ svěřila se Mosteckému deníku místní houbařka Eva Sedláková.

Kam za „úlovky“ chodí, houbaři přesně neřeknou. „Prozradím aspoň okolí mých lokalit. Dost často chodívám z Litvínova směrem k Meziboří. Trochu z ruky jezdím na Klíny, Mníšek, Malý Háj za Horu Svaté Kateřiny, kde jsou krásné rozlehlé lesy,“ dodává Eva Sedláková.

Češi jsou vcelku vášniví houbaři. Alespoň podle agentury Sanep se za ně považuje přes 41 procent Čechů. „Výzkum potvrdil, že Češi jsou skutečně ojedinělý houbařský národ,“ řekl ředitel Sanep Oldřich Zajíc. Pro většinu dotazovaných je houbaření spojeno zejména s pobytem v přírodě.

Průzkum se uskutečnil od 30. června do 7. července na reprezentativním vzorku 7406 respondentů ve věku od 18 do 69 let.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info