Souhrn událostí uplynulého dne - 5.8. 2010

Doporučuje se omezení spotřeby červeného masa

Norská Rada pro výživu vydala doporučení, že kvůli omezení výskytu rakoviny a srdečních onemocnění mají lidé konzumovat nejvýše 500 g červeného masa týdně (2 porce teplého pokrmu a minimální množství masných produktů ve studeném stavu). Dánsko následuje norský vzor. Doporučení je založeno na nejnovější META-studii, z níž vyplývá, že existují důkazy o vlivu spotřeby červeného masa na výskyt rakoviny konečníku a tlustého střeva, a pravděpodobně i na výskyt rakoviny jícnu, žaludku, prostaty a plic.

Rusko kvůli suchu dočasně zastaví vývoz pšenice

Ruský premiér Vladimir Putin vyhlásil dočasný zákaz vývozu obilí a souvisejících zemědělských produktů ze suchem sužované země. Uvedl to dnes Putinův mluvčí. Cena hlavního termínového kontraktu pšenice ve Spojených státech na to vzrostla nejvýše za 23 měsíců. Hlavní příčinou růstu cen jsou obavy, že se bude opakovat potravinářská krize z let 2007 a 2008, a strach z inflace.

Klonované krávy unikají kontrolám, lidé je nevědomky jí

Dohled nad klonovanými zvířaty se v Evropě vymyká kontrole. Například ve Velké Británii bylo v posledních dnech zjištěno několik případů, kdy se do běžného prodeje dostalo maso a mléko z klonovaných krav. Lidé pak tyto potraviny konzumovali, aniž by tušili, že pochází z uměle vytvořených zvířat.

Geneticky modifikovaný lilek v Indii zatím nepovolen

Indie zastavila registraci geneticky modifikovaného lilku s tvrzením, že pro zajištění bezpečnosti spotřebitelů je potřebné uskutečnit další studie. Vládní komise schválila pěstování geneticky modifikovaného lilku, odolného proti škůdcům na trh v říjnu minulého roku. Ministr životního prostředí Džajrám Rámeš však oznámil, že je potřebné uskutečnit další nezávislý výzkum s cílem zajistit, že hybridní lilek je bezpečnou potravinou pro lidi.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info