Fazole jako prostředek k řešení deficience železa v lidské výživě?

V Ithace ve státě New York v USA, vědci z výzkumné organizace ARS (Agricultural Research Service) a z Cornellské university a další provedli výzkum, který může pomoci šlechtitelům rostlin vyvinout nové a zlepšené fazole, které jsou dokonce lepšími zdroji železa. Jejich výzkum by přinesl výhody zvláště více než 2 miliardám lidí v celém světě, kteří mají nedostatek železa. Nedostatek železa je ve skutečnosti nedostatkem mikroživin ve světě číslo jedna.

Některé z těchto výzkumů jsou projektovány tak, aby určily, jak zvýšit biologickou dostupnost železa ve fazolích – množství železa, které mohou naše organismy z fazolí absorbovat a využít. To by mohlo být provedeno mnoha způsoby, všechny využitím šlechtění rostlin. Jeden způsob by byl samozřejmě zvýšení obsahu železa v těchto luskovinách. Další přístup by byl zvýšení účinků určitých přírodních látek, které zvyšují biologickou dostupnost železa. Třetí taktikou by bylo snížení účinků přírodních látek, které činí železo méně absorbovatelným.

Aby výzkumníci objevili více o dostupnosti železa ve fazolích – nebo v jiných potravinách a potravních složkách – vyvinuli v roce 1998 laboratorní test, který využívá lidské intestinální buňky Caco-2, aby získal indikaci toho, jak by náš trávicí systém naložil s fazolovými boby a živinami z nich.

Doplňující testy s laboratorními zvířaty jsou významným pomocným krokem mezi testy Caco-2 a nákladnými studiemi s lidskými dobrovolníky. V současnosti výzkumníci z ARS a Cornellské university v Ithace ukázali, že kuřata jsou slibná jako zvířecí model pro studie absorpce železa.

Ve výzkumu publikovaném letos v časopise Poultry Science vědci hlásí, že kuřata jsou citlivá k nedostatku železa a že nejméně půl tuctu různých indikátorů tohoto nedostatku využité ve studiích s jinými zvířaty je také validní pro výzkum s kuřaty.

Testy tohoto týmu s kuřaty potvrdily jejich Caco-2 zjištění, zejména, že železo v červených fazolích bylo méně biologicky dostupné pro zvířata než železo v bílých fazolích.

Je to poprvé, kdy tato rozdílnost v biologické dostupnosti ve fazolích je ukázána ve studii se zvířaty. To má implikace pro lidskou výživu.

Tento výzkum zdůrazňuje, že zjištění z testů Caco-2 a zkoušek založených na drůbeži by mohla napomoci zvrátit nedostatek železa v celém světě.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info