Pálenice trápí nedostatek ovoce, především meruněk

Pálenice na jižní Moravě před několika dny zahájily sezónu. Milovníky kořalky ovšem stejně jako ovocnáře trápí nedostatek ovoce. Provoz pálenic je proto oproti loňskému roku zhruba čtvrtinový.

V Hruškách na Břeclavsku nikdy neměli nouzi o klienty. V loňském roce pracovali v tomto období prakticky nepřetržitě na dvě směny. "Měli jsme touto dobou vypáleno kolem 1500 litrů kořalky, letos to je pro srovnání pouze 200 litrů," řekl ČTK jednatel společnosti ZAPO Josef Šmerák, která místní pěstitelskou pálenici provozuje. Také podle něj bude letošní sezóna jednou z nejhorších za poslední roky. Stejně jako ostatní živnostníci doufá, že výnosy ještě vylepší sklizeň jablek na podzim.

"S letním ovocem to bylo letos slabé. Kromě meruněk bylo málo broskví, švestky nějaké jsou," uvedl Šmerák. Nejsou-li meruňky a další ovoce, které drobní pěstitelé s oblibou přeměňují na kořalku, přichází na řadu různé náhražky. V Hruškách letos dělali pálenku dokonce i z jahod. "Bylo to pro dva klienty a jednalo se jen o pět metráků suroviny. Jahod bylo letos dost a ty, které zemědělci neprodali, hodili prostě do škopku na zkvašení a nakonec přivezli k nám," dodal Šmerák.

Nedostatek ovoce a tím i klientů ve své pálenici pociťuje i Marie Stejskalová z Viničných Šumic na Vyškovsku. "Sezóna je mizerná. Teď se měly pálit hlavně meruňky. Loni jsme pracovali 20 hodin denně. Letos není prakticky nic," uvedla. Trochu lepší je situace s třešněmi, které v podobě kvasu do pálenice lidé v současné době vozí. I těch je ale málo. "Lidé mají tak padesát, maximálně sto litrů kvasu. Na samostatné pálení je potřeba kolem dvou set, takže se jednotlivé pálení musí slučovat," dodala Stejskalová. Hlavní část sezóny v pálenicích přijde na podzim se sklizní hrušek, švestek a jablek.

Zhruba čtvrtinovou produkci meruněk pálí v Tuřanské pálenici Jiřího Víta, která je určena především pro produkci z jihu Brna a okolí. "Také my jsme loni jeli dva měsíce 20 hodin denně, letos je to slabé," tvrdí Vít. Lidé do pálenice místo meruněk nosí třešně a různé směsky. Na jedno pálení se často musí sejít dva až tři lidé dohromady. Podle Víta lidé pálí i různé rarity. V minulosti dělal tvrdý alkohol například z bezu, jeřabin nebo datlí. "Každá pálenka má svou chuť podle toho, z čeho se dělá. Pro některé klienty je pálení obřad. Jezdí k nám proto ze všech koutů republiky. I z Šumavy, Prahy nebo Liberce," dodal Vít.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info