Souhrn událostí uplynulého dne - 6.8. – 7.8. 2010

Fuksa: Čeští zemědělci rovnými dotacemi nic nezískají

Čeští zemědělci rovnými dotacemi se starými zeměmi Evropské unie nic nezískají, protože náklady českých zemědělců jsou na průměru EU. Naproti tomu by si tím výrazně pomohli farmáři ze zemí, jako je Rumunsko a Bulharsko, kteří by následně zaplavili tuzemský trh svými levnými produkty. V on-line rozhovoru na serveru iDnes.cz to dnes uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Pálenice trápí nedostatek ovoce, především meruněk

Pálenice na jižní Moravě před několika dny zahájily sezónu. Milovníky kořalky ovšem stejně jako ovocnáře trápí nedostatek ovoce. Provoz pálenic je proto oproti loňskému roku zhruba čtvrtinový. V Hruškách na Břeclavsku nikdy neměli nouzi o klienty. V loňském roce pracovali v tomto období prakticky nepřetržitě na dvě směny.

Medu je málo, tvrdí včelaři, takže zřejmě podraží

Med je v letošním roce lokální záležitostí, shodují se oslovení včelaři v okrese Žďár nad Sázavou. A přestože ještě momentálně někteří z chovatelů včel dotáčí tmavý medovicový neboli lesní med, už nyní je jasné, že ho bude celkově méně než tomu bylo vloni. Jarní snůška se totiž příliš nevyvedla.

Ministerstvo zemědělství dostalo od ÚOHS rekordní pokutu 1,8 mil.

Ministerstvo zemědělství (MZe) bude muset zaplatit rekordní pokutu 1,8 milionu korun, kterou dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chyby v tendrech na informační technologie. Zakázky z loňského roku v hodnotě půl miliardy korun získala bez otevřeného řízení společnost Telefónica O2. Ministerstvo pod vedením tehdejšího ministra v demisi Petra Gandaloviče (ODS) smlouvy s ní podepsalo i přes dočasný zákaz úřadu. ČTK to dnes potvrdil předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info