V Mexickém zálivu se po katastrofě opět otevírají loviště ryb
09.08.2010 | E15 on line
Bohatá loviště ryb v Mexickém zálivu se po rozsáhlém úniku ropy z mořského dna začínají opět otevírat, více než tři měsíce od začátku havárie vrtu. Ti, kdo budou úlovek zpracovávat a prodávat, ale budou muset přesvědčit spotřebitele, že je nejen chutný, ale i zdravotně nezávadný.
Koncern BP, jehož plošina Deepwater Horizon v dubnu explodovala, nyní připravuje poslední fázi zapečetění poškozeného vrtu. Cementová „zátka“, kterou inženýři nasadili na poškozený vrt ve čtvrtek, funguje a ropu nepropouští.
Lidé žijící na pobřeží zálivu se včetně rybářů konečně začali dívat do budoucna. Rybolov a následný průmysl má ale potíže s odbytem, přestože testy ukázaly, že se úlovek jeví jako nezávadný ke konzumaci.
„Máme obrovský problém s dojmy,“ uvedl Ewell Smith, ředitel asociace Louisiana Seafood Promotion and Marketing Board, která mořskou produkci ze státu Louisiana propaguje. „Přišli jsme o trhy napříč státy a některé z nich jsme ztratili nadobro,“ dodal.
Záliv se nadpoloviční měrou podílí na spotřebě garnátů a ústřic ve Spojených státech a celkovou americkou spotřebu mořských produktů kryje ze dvou procent. S podezřením na bezpečnostní rizika se ale spotřebitelé odvrátili a někteří opatrní prodejci si raději zajistili zdroje z dovozu.
Federální úřady tento týden oznámily, že v zálivu zůstává už jen čtvrtina uniklé ropy. Některé hlasy, například režisér Spike Lee, vládní zprávě ale nevěří.
Některá loviště v Mexickém zálivu zůstávají uzavřena, protože se nezadržená ropa ještě zálivem pohybuje. Státní a federální testy ale ukázaly, že vzorky mořských plodů z několika oblastí jsou pro konzumaci nezávadné. Úřad sledující v USA bezpečnost potravin a léčiv uvedl, že látky používané na rozpuštění ropy zdravotní riziko nepředstavují.
Řada ujišťování ale nechuť k mořským produktům ze zálivu zřejmě jen tak nezmění. Někteří zpracovatelé mají potíže prodat zboží, které již nakoupili, dokonce i dlouhodobým odběratelům. A zákazníci se bojí objednat si ryby ze zálivu i v jedné z nejprestižnějších restaurací v New Orleansu, Commander's Palace, napsala agentura AP.
Další články v kategorii
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)

Tweet



