Nový portál má pomoci farmářům s odbytem produkce

Farmáři mohou své produkci prezentovat na novém webovém portálu.

Zemědělci a lokální výrobci potravin mají další možnost, jak nabízet své produkty. Na internetovém portálu www.nalok.cz – Nakupujte lokálně mohou zdarma prezentovat své farmy či výrobky, prostor zde mají také stále oblíbenější farmářské trhy a bedýnkové systémy. ČTK informace získala na webu Agrární komory. Zájem o přímý prodej mezi farmáři i výrobci potravin v poslední době výrazně roste, stejně tak se tato forma prodeje těší rostoucí oblibě zákazníků.

„Snažíme se, aby byl celý systém "Nakupujte lokálně“ co nejjednodušší na používání. Registrace je pro každého zdarma. Pokud máte svou vlastní farmu či výrobu, vytvoříte si během pár minut svou prezentaci, přidáte zajímavé informace, fotky a produkty, jež nabízíte," uvedla zakladatelka projektu Michaela Romanová.

Potenciální zákazníci tak „své“ výrobce lehce najdou na mapě podle adresy, jednotlivých produktů nebo podle farmářských trhů, na které se chystají. Návštěvníci stránek mohou u jednotlivých farem či trhů zanechávat své komentáře a diskutovat prostřednictvím webu s farmáři například o tom, jak jednotlivé výrobky vznikají, jak je správně skladovat, nebo na co zajímavého se v nejbližší době mohou těšit.

Bedýnkový systém

Zviditelnit se na novém webu mohou také provozovatelé přibývajících bedýnkových systémů prodeje potravin. Zájemci pak mohou prostřednictvím webu novou bedýnkovou komunitu vytvořit. Při bedýnkovém prodeji obvykle farmář, nejčastěji zelinář, pravidelně rozváží své výpěstky přímo odběratelům. Vedle vlastních produktů může do bedýnky, tašky či přepravky doplnit i výrobky od dalších pěstitelů z regionu. V nabídce se nacházejí jak certifikované bioprodukty, tak zboží od klasicky hospodařících drobných zemědělců. Zákazníci dostávají zboží buď domů, nebo na určené odběrové místo nejčastěji v týdenních či 14denních intervalech za pevně stanovenou cenu.

Zájem farmářů o přímý prodej výpěstků v poslední době roste, neboť za ně dostávají lépe zaplaceno, protože se nemusejí dělit o marži s obchodníky, jejichž podíl na konečné ceně výrobků se podle zemědělců stále zvětšuje. Spotřebitelé pak v tomto způsobu nákupu hledají alternativu k anonymnímu prostředí supermarketů a průmyslově vyráběným potravinám, jejichž kvalita a čerstvost má řadu kritiků.

Projekt Nalok.cz není jedinou aktivitou tohoto typu. Již od února fungují podobné stránky na adrese www.najdisisvehofarmare.cz, jejichž iniciátorem je farmář František Němec z Netína na Žďársku. Internetové portály Bio-info.cz, Biospotřebitel.cz a ekologická organizace Hnutí Duha pak v dubnu spoluvytvořily celostátní adresář bedýnkových systémů.

Autor:

ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info