Regionální potravina se objeví koncem léta

Spotřebitelé budou moci již brzy využít při výběru potravin nového významného vodítka, co se kvality a původu týče. Na trhu se na konci léta objeví domácí výrobky s logem Regionální potravina. „Výrobci potravin tento krok jednoznačně vítají, a to i kvůli nejasnostem kolem další budoucnosti značky Klasa,“ uvedl marketingový ředitel jihočeské Madety Jan Teplý.

„S nástupem globalizace byl trh zaplaven unifikovanými levnými potravinami, jejichž čerstvost a kvalita jsou často přinejmenším sporné. Nová značka, udělovaná vítězům regionálních soutěží o nejlepší místní produkt, bude podle ministerstva zemědělství zaručovat kvalitu, místní jedinečnost a převážně domácí původ výrobku,“ konstatoval.

Podle Teplého je dalším důležitým aspektem značky Regionální potravina možnost lepší kontroly. „Potraviny vyráběné v domácích podmínkách mohou mít spotřebitelé i kontrolní inspekce mnohem lépe na očích. Tím následně dochází k nepřímému tlaku na výrobce, aby udržovali kvalitu potravinových produktů na vysoké úrovni,“ upřesnil.

O udělení označení Regionální potravina se mohou ucházet pouze produkty vyrobené ze surovin tradičních pro daný region, z nichž sedmdesát procent musí být tuzemského původu. Hlavní složka zpracované potraviny musí být domácí stoprocentně. Nositel značky má navíc minimálně v jednom znaku vykazovat výjimečné kvalitativní charakteristiky, které jej odlišují od běžných na trhu dostupných potravin.

„Značku Regionální potravina uděluje vítězům jednotlivých kategorií hejtman příslušného kraje. Její držitel bude oprávněn užívat logo na výrobcích po čtyři roky,“ uzavřel Teplý.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info