Souhrn událostí uplynulého dne - 9. 8. 2010

Předběžný odhad škod na státním vodohospodářském majetku: 1,5 miliardy korun

Prvotní odhad škod, které napáchala povodeň 6. - 8. srpna na státním vodohospodářském majetku, hovoří o 1,5 mld. Kč. Zpřesněná čísla předloží ministerstvo zemědělství vládě do 15. září. Odstranění překážek a zvýšení průtočnosti koryt postižených vodních toků budou v první fázi hradit z vlastních zdrojů jejich správci. Odklízet začnou neprodleně po opadnutí velké vody.

Spor agrárních odborů s podniky o mzdách možná skončí u rozhodce

Zemědělští podnikatelé se stále nedohodli s odboráři ohledně růstu mezd v odvětví. ČTK to dnes potvrdili vedoucí představitelé obou stran. Zatímco odbory požadují mírné zvýšení tarifů ve zbývajících měsících roku, zaměstnavatelé o něm v současnosti nechtějí slyšet. Podle šéfa zemědělských odborů Bohumíra Dufka se odboráři pravděpodobně obrátí na rozhodce. "Pravděpodobně to dáme zprostředkovateli, aby o tom rozhodl," uvedl Dufek, který se domnívá, že rostoucí ceny zemědělských produktů určitý růst mezd umožňují.

V Mexickém zálivu se po katastrofě opět otevírají loviště ryb

Bohatá loviště ryb v Mexickém zálivu se po rozsáhlém úniku ropy z mořského dna začínají opět otevírat, více než tři měsíce od začátku havárie vrtu. Ti, kdo budou úlovek zpracovávat a prodávat, ale budou muset přesvědčit spotřebitele, že je nejen chutný, ale i zdravotně nezávadný. Koncern BP, jehož plošina Deepwater Horizon v dubnu explodovala, nyní připravuje poslední fázi zapečetění poškozeného vrtu.

Extrémní počasí zemědělce zasáhne

Průběh letošních žní je vlivem extrémního počasí krajně neuspokojivý. Zpoždění sklizňových prací, které překročilo 14 dní je provázeno prohlubujícími se negativními důsledky: zhoršuje se kvalita obilí a řepky, zvyšují se ztráty, zvyšují se náklady na sklizeň. Kritická začíná být situace ve sklizni řepky, která je velmi citlivá na ztráty. Navíc měla být už dávno sklizena , bohužel tomu tak není a zbývá ke sklizni ještě téměř polovina ploch.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info