Veterináři s policií objevili nelegální porážku masa

Nelegální porážku masa objevili veterináři s cizineckou policií na Domažlicku. Maso údajně končilo v síti vietnamských jídelen v okrese Domažlice.

V bývalé vietnamské tržnici, dnes je to skládka Hadrovec, v obci Babylon u Domažlic, objevili policisté spolu s veterináři nelegální jatka. ČTK to řekl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

„Cizinecká policie Plzeň měla podezření, že se zde nadále nelegálně porážejí prasata, ovce, kozy a drůbež a dále se zpracovávají. K těmto porážkám mělo podle policie docházet naposledy v květnu a červnu,“ uvedl. Policie požádala veterináře o spolupráci.

Koncem minulého týdne byli na kontrole kromě krajských veterinářů a hygieniků také zástupci odborů životního prostředí a výstavby domažlické radnice. „Byl zjištěn prostor, v němž očividně docházelo k tepelnému opracovávání masa, tedy gril, plechová udírna, ohniště, a podle zjištění policie také ke spalování zbytků a odpadů živočišného původu,“ uvedl Duben. V přilehlých kůlnách byly ještě polystyrenové nádoby, které zřejmě sloužily k distribuci masa a výrobků, a přepravky na živou drůbež se zbytky peří. Při společné kontrole však nebyly v prostoru zjištěny nové důkazy o dalších porážkách zvířat, dodal.

Objekt bude policie nadále sledovat

„Nelegální činnost tedy mohla být ukončena, ale Krajská veterinární správa v Plzni bude spolu s policií lokalitu nadále systematicky sledovat. Protože došlo k nepovolenému usmrcování zvířat s neznámým zdravotním stavem a nákazovou situací a k distribuci veterinárně neprohlédnutého masa, jimž mohli být ohroženi konzumenti,“ uvedl mluvčí. Veterináři proto podají po vyhodnocení všech podkladů státnímu zastupitelství trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení a týrání zvířat, které se ještě může rozšířit.

„Chovatel a majitel drůbeže nebo prasete si může doma zvíře porazit a maso využít pro vlastní spotřebu. Ovšem uvádět maso na trh nebo do sítě veřejného stravování, ať za peníze nebo zadarmo, lze jen po veterinární prohlídce,“ vysvětlil Duben. Pokud není maso prohlédnuto a je-li uváděno do oběhu, jde o černou porážku a znamená to porušení předpisů a možné zdravotní riziko.

Autor:

ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info