Po sýru skřípaly zuby. Inspekce nařídila jeho stažení

Státní potravinářská inspekce nařídila stažení italského sýru, během jehož konzumaci skřípou některým lidem zuby. Sýr totiž obsahuje zkrystalizovanou laktózu, uvedla mluvčí inspekce Martina Šmídtová.

Na plátkový sýr Amore Toast, vyrobený ze sýra Gouda, upozornil Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci spotřebitel, který v balení nalezl drobné cizí předměty. Inspektoři po provedení kontroly podle Šmídtové zjistili, že i v dalších baleních stejné šarže tohoto sýru (balení 85 gramů s datem trvanlivosti do 22. září 2010) se vyskytují několik milimetrů velké a ostré kousky neznámého původu.

"Dalším šetřením se prokázalo, že nejde o kousky plastu ani skla, ale o zkrystalizovanou laktózu," uvedl mluvčí. Podle ní se nejedná sice o cizorodou látku, v podobě krystalků by se nicméně laktóza ve výrobku vyskytovat neměla. Zkrystalizování laktózy mohlo být podle inspekce způsobeno chybou v technologii výroby. Výrobek nezpůsobuje žádné zdravotní problémy. "Na druhou stranu konzumace sýrů s krystaly, které skřípou mezi zuby, není nic příjemného," dodala mluvčí.

Kontrolovaný výrobek pocházel z jednoho z obchodů prodejní sítě Kubík. Podle inspekce nelze vyloučit, že sýr nabízejí také jiné řetězce.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info