Pololetní výstav pivovarů klesl kvůli zvýšení daně o 10%

Českým pivovarům klesla výroba piva v prvním pololetí o deset procent. Vyplývá to z odhadu výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého. Za celý loňský rok přitom výroba klesla o šest procent. Za hlavní důvod poklesu Veselý považuje lednové zdražení piva v důsledku zvýšení spotřební daně.

"Letos je to vliv spotřební daně, jednoznačně. Naopak tlak ekonomické krize se zlepšuje, například turisté se vracejí," uvedl Veselý. Spotřební daň u piva se od ledna zvýšila zhruba o 50 haléřů na půllitr, většina pivovarů následně zdražila půllitr až o korunu. Stát si za zvýšení daně na přelomu roku od pivovarníků vysloužil vlnu kritiky. Vyšší daň prý v konečném důsledku nepřinese slibovaný výnos z daní do státní pokladny, výrobce naopak poškodí.

Podle dřívějšího vyjádření pivovarníků nedávná analýza společnosti PricewaterhouseCoopers prokázala, že po zvýšení spotřební daně u piva o 40 haléřů poklesne spotřeba nápoje v peněžním vyjádření o 1,4 miliardy korun. Pokles spotřeby piva by následně ovlivnil zaměstnanost v pohostinských službách i pivovarech.

To by ve svém důsledku představovalo dodatečné náklady na státní rozpočet o téměř 1,2 miliardy korun, uvedl již dříve pivovarský svaz. Celkově by přitom podle analýzy navýšení spotřební daně u piva státnímu rozpočtu přineslo dodatečné příjmy v rozmezí 43 až 82 milionů korun.

Ekonomická krize zasáhla již loni také pivovarství. Tuzemské pivovary v jejím důsledku v loňském roce vyrobily zhruba o šest procent méně piva než v roce 2008. Celkový pokles výroby zhruba odpovídal snížení produkce pro tuzemský trh. Výrazněji klesl vývoz piva, který se snížil o více než desetinu; export tak meziročně klesl poprvé v historii Česka. Produkce výčepních piv pro český trh klesla loni o desetinu, ležáků se naopak vyrobilo téměř o pět procent více než v roce 2008.

Kvůli dohadům s některými pivovary ohledně zveřejňování výsledků svaz za loňský rok nezveřejnil absolutní čísla o výrobě, pouze meziroční index na základě výsledků svých členů. Předloni domácí pivovary uvařily 19,81 milionu hektolitrů piva, což byl druhý nejvyšší výstav v historii po rekordním roce 2007. Podle Veselého vyrobí pivovary nezačleněné do ČSPS ročně zhruba 800.000 hektolitrů.

"Po letech růstu zasáhla také český pivovarský sektor krize. Loňský pokles v řádu jednotek procent, kterému se nevyhnula většina českých pivovarů a ani Plzeňský Prazdroj, v důsledku výrazného zvýšení spotřební daně dále eskaloval. Doufejme, že nám bude počasí koncem léta více přát, a že tyto prodeje budou alespoň částečně kompenzovat situaci zkraje roku," řekl mluvčí Prazdroje Jiří Mareček.

Pokles prodeje piva by nikterak výrazně neměl zasáhnout českobudějovický Budvar. "Jako exportní pivovar si dokážeme kompenzovat případné ztráty z tuzemska na jiných zahraničních trzích," uvedla vedoucí marketingového oddělení Budvaru Jana Kubištová.

Podle ní zdražení piva kvůli vyšší spotřební dani musí řadu pivovarů citelně zasáhnout. Budvar má s podobným jevem už zkušenosti. "Například v Anglii, kde se daň často zvedá, pozorujeme trend snižování spotřeby piva a přesun zájmu směrem k pivům s nižší stupňovitostí. Ty jsou zdaněny nižší sazbou. Tam, kde ke zvýšení daně v poslední době nedošlo, prodeje našeho ležáku kontinuálně rostou," řekla Kubištová.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info