Pololetní zisk Nestlé díky mladým trhům vzrostl o 7,5 procenta

Curych 11. srpna (ČTK) - Čistý zisk švýcarského potravinářského koncernu Nestlé vzrostl v prvním pololetí meziročně o 7,5 procenta na 5,5 miliardy švýcarských franků (99 miliard Kč). Největší světová potravinářská skupina těžila zejména z růstu prodeje na rozvíjejících se trzích a hlavně díky tomu celkové výnosy stouply o šest procent na 55 miliard franků.

Dnešní výsledky firmy překonaly odhady analytiků a Nestlé potvrdila výhled růstu tržeb a provozního zisku pro celý rok. "Zvýšili jsme investice do našich značek, lidí a kapacit a připravili jsme firmu na obtížnější druhé pololetí," uvedl ve firemním sdělení generální ředitel Nestlé Paul Bulcke.

Nejvíce k růstu přispěly mladé trhy světa, prodeje levnějších alternativ ale i silný výkon prémiových značek. Nestlé upozornila, že růst kurzu švýcarského franku za první pololetí snížil tržby v domácí měně o 1,5 procentního bodu. Firma vydělává většinu příjmů mimo Švýcarsko.

Konkurenční britsko-nizozemská skupina Unilever minulý týden upozornila, že druhé pololetí bude kvůli zvýšené konkurenci a vyšším cenám potravinářských surovin obtížnější než první. Francouzská společnost Danone zase uvedla, že spotřebitelé v Evropě nakupují stále velmi opatrně.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info