Ruská produkce obilí může klesnout až o třetinu

Podle FAO jsou ale světové zásoby díky dvěma letům rekordních sklizní dostatečné*Pšenice bude prý již v září zlevňovat

MOSKVA - Rusko vzhledem k horšímu propadu sklizně, než se očekávalo, možná prodlouží zákaz vývozu obilí i do příštího roku. Řekl to na schůzi vlády ruský premiér Vladimir Putin.

Dal tak za pravdu předpovědi ruské výzkumné organizace SovEcon, podle níž by se letos ruská produkce pšenice mohla snížit o zhruba 30 procent a její export by se zřejmě prakticky zastavil.

Putin minulý čtvrtek kvůli těžkému suchu vyhlásil dočasný zákaz vývozu obilí od 15. srpna do 31. prosince a nyní naznačil, že zákaz bude trvat déle. »Pokud někdo čeká na 31. prosinec, čeká marně. Rozhodnutí bude přijato, až se vyjasní výsledek sklizně,« řekl Putin. Zdroj z vlády minulý týden uvedl, že o zrušení nebo prodloužení zákazu má být rozhodnuto v říjnu.

SovEcon se domnívá, že v případě prodloužení zákazu by Rusko vyvezlo za celou sezonu od července do června jen tři miliony tun pšenice proti původně očekávanému objemu 10 až 11 milionů tun. Přitom podle ruských zdrojů už od července Rusko vyvezlo 1,75 milionu tun pšenice a do začátku platnosti zákazu by mohlo exportovat další milion tun.

SovEcon očekává, že letošní sklizeň pšenice se může propadnout o téměř třetinu na 43,5 milionu tun. Analytici podle ankety agentury Reuters z minulého týdne očekávají pokles produkce v průměru na 46,5 milionu tun.

Putin odhadl, že Rusko bude mít pro letošní sezonu celkem k dispozici 90 milionů tun obilí. Z toho 60 milionů tun dosáhne objem sklizně, 21 milionů tun bude ze zásob vytvořených z minulých sklizní a 9,5 milionu tun bude ve vládních intervenčních zásobách. K uspokojení domácí poptávky to bude podle premiéra stačit, protože spotřeba by měla dosáhnout 78 milionů tun, řekl Putin.

Rusko v minulých letech těžilo z vysokých sklizní a loni vyvezlo 18,3 milionu tun pšenice - nejvíce po Spojených státech a Evropské unii. Nyní však zemi sužuje největší sucho za sto let provázené katastrofálními požáry lesů a rašelinišť, které dusí Moskvu už třetí týden.

Sucha zasahují do značné míry i sousední Ukrajinu, kde se rovněž snižují odhady letošní sklizně. Představitelé ukrajinského ministerstva zemědělství sdělili, že letošní sklizeň pšenice by mohla klesnout na 17 milionů tun z loňských 20,9 milionu. Analytici podle Reuters odhadli minulý týden pokles letošní produkce na 18,1 milionu tun.

Ceny pšenice na světových trzích v závěru minulého týdne prudce sestoupily ze čtvrtečních maxim za téměř dva roky, vyvolaných zprávou o zákazu vývozu obilí z Ruska, a počátkem týdne pokles pokračoval. Zářijový kontrakt na pšenici na chicagské burze CBOT ze čtvrtečního 23měsíčního maxima 7,86 dolaru za bušl (cca 27 kilogramů) v pátek ztratil téměř osm procent a na začátku pondělního obchodování cena klesla o další více než dvě procenta na 7,06 dolaru. Po Putinově vyjádření se však ztráty zastavily a cena se dostala na 7,22 USD, těsně pod páteční závěr.

Cena pšenice v USA se od počátku roku zvýšila asi o 34 procent a proti letošnímu červnovému minimu vzrostla o zhruba 60 procent. Je ovšem stále hluboko pod maximem 13,345 dolaru za bušl, kam se vyšplhala během potravinové krize v roce 2008. Organizace Spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) minulý týden uvedla, že světové zásoby jsou díky dvěma letům rekordních sklizní dostatečné na to, aby pokryly předpokládaný pokles produkce v Rusku.

»Současná situace se blíží panice, to však v určité chvíli skončí. Spojené státy a Evropa mohou a budou exportovat a ceny pšenice se zřejmě začnou už v září snižovat,« řekl analytik Mykola Vernitsky z konzultantské firmy ProAgro.

11. 8. 2010redakční zpráva

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info