Ukrajina uvažuje o omezení vývozu obilí

Ukrajina uvažuje o omezení vývozu obilí kvůli obavám z nedostatku potravin na domácím trhu. Informovala o tom agentura Reuters. Sousední Rusko již minulý týden kvůli suchu vývoz obilí dočasně zakázalo.

Ukrajina je největším exportérem ječmene a šestým největším vývozcem pšenice na světě. Země uvedla, že konečné rozhodnutí o exportních kvótách učiní příští týden.

Zákaz vývozu z Ruska vyvolal na trzích s obilím velkou nervozitu. Světové ceny pšenice se po jeho ohlášení vyšplhaly až na dvouletá maxima. Později sice klesly, situace na trhu však podle agentury Reuters zůstává i nadále vrtkavá.

„Světové trhy s obilím jsou stále velmi nervózní,“ uvedl obchodník Garry Booth ze společnosti MF Global Australia. Rostoucí ceny obilí by podle představitelů potravinářských podniků i analytiků mohly vést ke zdražení široké škály potravinářských produktů.

Český statistický úřad dnes snížil odhad letošní sklizně základních obilovin o tři procenta na 6,381 milionu tun. To představuje téměř osmiprocentní pokles oproti loňsku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info