USA: Geneticky modifikované rostliny také v roce 2010 na vzestupu

Plochy GM bavlny v letošním roce v USA vzrostly o 19 %.

Sója je hlavní geneticky modifikovanou plodinou pěstovanou v USA. Její pěstitelské plochy dosahují v roce 2010 29,7 mil. hektarů a představují tak 93 procent celkových pěstitelských ploch této plodiny. Ještě větší (30,5 mil. hektarů) jsou plochy, na nichž se pěstují geneticky modifikované odrůdy kukuřice (86% podíl z celkových pěstitelských ploch kukuřice). Obzvlášť nápadný je nárůst ploch GM bavlny – o 19 procent více (4,1 mil. ha) než v předchozím roce, což odpovídá 93 % pěstitelských ploch bavlny v USA.

Každoročně koncem června zveřejňovaná agrární statistika amerických zemědělských úřadů vykazuje v letošním roce pěstitelské plochy geneticky modifikovaných plodin 64,3 mil. hektarů, přičemž malé plodiny jako GM cukrovka, řepka, cuketa a papája nejsou do těchto ploch zahrnuty.

Osivo kukuřice obsahuje nové geny, které rostlinám umožňují vytvářet účinné látky (Bt) proti některým škůdcům, jako např. proti nebezpečným housenkám zavíječe kukuřičného. K tomu přistupuje schopnost odbourávat účinné látky herbicidů na sloučeniny, které jsou pro kulturní rostliny neškodné. Také GM bavlna disponuje rezistencí vůči hmyzu a herbicidům, zatímco odrůdy GM sóji vykazují výlučně rezistenci vůči herbicidům.

http://www.profil.iva.de/forschung-technik/usa-gentechnisch-veraenderte-pflanzen-auch-2010-auf-dem-vormarsch

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info