SZIF na žádost ministra Fuksy pozastavuje kontroly v povodní postižených oblastech

Ve čtvrtek odpoledne po návratu z povodní postižených oblastí požádal ministr Ivan Fuksa ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu o okamžité pozastavení kontrol v povodní postižených oblastech. Dnešním dnem se z nařízení ředitele SZIFu Tomáše Révésze pozastavily a odložily kontroly v zaplavených oblastech. Pokračovat budou až po dohodě se žadateli o dotace. První konkrétní úlevu zemědělcům v zaplavených oblastech zajistil ministr Ivan Fuksa okamžitě, na dalších krocích pracuje.

Jak už ve čtvrtek ministr Fuksa na Liberecku avizoval, chce využít všech nástrojů na okamžitou úlevu postiženým zemědělcům. Odložení kontrol SZIFu je jednou z nich, další bude upřednostnění výplat dotací právě zemědělcům ze zatopených oblastí.

Ke koncepčním krokům patří hlavně aktualizovaná evidence a vyčlenění pozemků, které by Pozemkový Fond mohl nabízet pro směny s majiteli pozemků v záplavových oblastech. „V případě obnovy především státního a obecního majetku v lokalitě, která už byla podruhé zničena, je určitě ekonomičtější a v souladu se zdravým rozumem neinvestovat poněkolikáté do obnovy a prostě ty domy postavit mimo záplavová území. Soukromým vlastníkům toto můžeme pouze doporučit a usnadnit. Pozemkový fond tady může sehrát velmi důležitou roli, začne aktualizovat databázi půdy, která je k dispozici pro tyto účely.“

Tereza M. Dvořáčková

tisková mluvčí MZe

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info