Včelařům pomohou dotace

Peníze z Evropské unie půjdou hlavně na vzdělávání a nákup přístrojů na úpravu medu.

Přibližně šestadevadesát milionů korun dostane Český včelařský svaz během příštích tří let. Peníze mají pomoci rozšiřovat včelstva a zlepšit péči o ně. Dočkají se i včelaři na Plzeňsku. „Polovinu dotuje Evropská unie, druhou část dá Ministerstvo zemědělství ČR,“ říká referent včelařského svazu Robert Šmied. Příští rok by se tak mělo k chovatelům dostat kolem jednatřiceti milionů korun.

Podle svazu se z financí bude dotovat především vzdělávání mladých včelařů a technické vybavení. „Peníze půjdou také do boje proti varoáze, obnovy včelstev nebo rozboru kvality medu,“ vysvětluje Šmied. „Poslední oblastí, kde peníze pomohou, je usnadnění takzvaného kočování. Provádějí je včelaři, kteří své úly stěhují za pylem,“ pokračuje Šmied.

Dotace hodlá využít třeba předseda včelařské organizace ze Strážiště Jaroslav Bejda. „Díky dotacím jsme schopni rozšiřovat včelstva. Zvláště v současnosti je to důležité, protože včelaři na Plzeňsku ubývají,“ uvádí. „Už jsem žádal loni, ale tehdy mi svaz nevyhověl, protože peněz nebylo dost,“ dodává Bejda.

Podle svazu dostanou drobní včelaři, jako je on, příspěvek na čtyři nová včelstva.

Co se techniky týče, dostanou finanční injekce ti včelaři, kteří si zakoupí vybavení na zpracování medu v minimální hodnotě dvaceti tisíc korun. Tahle pomoc pro ně má podle jejich slov obrovský význam. „Zatím jsme s produkcí medu soběstačná země, ale nebýt dotací, nespíš by tomu tak nebylo a včelařů by u nás rapidně ubývalo,“ dodává Šmied.

V České republice se ročně vyprodukuje 6 – 8 tisíc tun medu.

Každý Čech spotřebuje ročně průměrně 0,7 kg medu.

Celková spotřeba medu je u nás asi 7 tisíc tun.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info