Potravinářské patero pro farmářské trhy

Farmářské trhy se v Praze pravidelně konají jak v Dejvicích na Vítězném náměstí i v Karlíně, tak i na jiných místech nejen hlavního města republiky, ale i v dalších městech. Je o ně zájem jak ze strany „trhovců“, tak spotřebitelů. Prodávající jsou většinou zemědělci z různých koutů České republiky a farmářský trh je pro ně jedním ze způsobů, jak rychle dopravit svou produkci ke spotřebiteli.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce těmto trhům sice fandí, ale z pozice svého úřadu vidí i možná úskalí a varuje před nimi osobitým způsobem. Vydala jakési patero, jímž by se měl farmář, ale i kupující řídit.

„Prodáváte, nebo chcete prodávat potraviny na farmářských trzích,“ ptá se sugestivně Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI a vzápětí nabádá: „Pak musíte kromě požadavků na bezpečnost a jakost potravin dodržet naše patero.

Potravinářské patero

1. Nebalené potraviny chránit před prachem, dotykem se zemí, kontaktem s kupujícími (ti nesmí na nabízené potraviny sahat, kýchat, kašlat apod.), kontaktem s rukama prodejce (ideální je s nebalenými potravinami manipulovat podávacími kleštěmi nebo s použitím jednorázových rukavic).

2. Plochy stánku, na které jsou kladeny potraviny, musí být omyvatelné a udržovány v čistotě.

3. Potraviny vyžadující chlazení (maso, masné a mléčné výrobky, sýry, mléko, čerstvé šťávy, rybí výrobky, cukrářské výrobky) uchovávat v chladicím zařízení.

4. Při prodeji nebalených potravin – zajistit dostatek pitné vody (na omytí rukou, ploch, které přicházejí do styku s potravinou apod.). Při prodeji potravin, které se krájí (koláče, masné výrobky, sýry apod.) zajistit dostatek teplé vody (stačí například watercooler – umývání náčiní) a pitné vody.

5. Mít přístup k sociálnímu zařízení.

„Povinností prodávajících je samozřejmě víc, kontaktujte příslušný inspektorát, podle místa prodeje – rádi vám poradí, co zlepšit,“ dodává Martina Šmídtová a agrární komoře dala k dispozici kontaktní místa inspektorátů z jednotlivých regionů.

Kontaktní místa inspektorátů z jednotlivých regionů

Praha, Středočeský kraj – Inspektorát v Praze, tel.: 257 199 511, e-mail: praha@szpi.gov.cz.

Jihočeský kraj, Kraj Vysočina – Inspektorát v Táboře, tel.: 381 200 021, e-mail: tabor@szpi.gov.cz.

Plzeňský kraj, Karlovarský kraj – Inspektorát v Plzni, tel.: 377 433 411, e-mail: plzen@szpi.gov.cz.

Ústecký kraj, Liberecký kraj – Inspektorát v Ústí nad Labem, tel.: 475 317 071, e-mail: usti@szpi.gov.cz.

Královéhradecký kraj, Pardubický kraj – Inspektorát v Hradci Králové, tel.: 495 454 110, e-mail: hradec@szpi.gov.cz.

Jihomoravský kraj, Zlínský kraj – Inspektorát v Brně, tel.: 542 426 611, e-mail: brno@szpi.gov.cz.

Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj – Inspektorát v Olomouci, tel.: 585 151 511, e-mail: olomouc@szpi.gov.cz.

Registrace je povinnost

„A nezapomeňte,“ upozornila na závěr tisková mluvčí inspekce na nutnost, nezřídka opomíjenou. „Nejste-li registrovaní u Státní zemědělské a potravinářské inspekce, udělejte to hned u místně příslušného inspektorátu SZPI, jinak porušujete zákon. Registrační formuláře jsou k dispozici například na internetových stránkách www.szpi.gov.cz v sekci dokumenty ke stažení,“ dodala Martina Šmídtová.

Eugenie Línková

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info