V USA stahují čtvrt miliardy vajec. Šíří salmonelu

Téměř čtvrt miliardy vajec musí být staženo z amerického trhu. Oznámil to Federální úřad pro prevenci a kontrolu nemocí.

Vadné vejce pocházejí od firmy Wright County Egg ve státě Iowa. Způsobují salmonelu, podle úřadu už v červnu a červenci způsobily po celých Spojených státech onemocnění u stovek osob a neustále jich přibývá.

Nejvíce lidí - 266 - se nakazilo v Kalifornii. Celkový počet osob nakažených v zemi je prý čtyřikrát vyšší než je obvyklé v jiném období.

Jde o vejce, balená v krabicích mezi 16. květnem a 13. srpnem tohoto roku. Firmu vyšetřuje Státní úřad pro dohled nad potraviny a léčivy.

Společnost zatím nevysvětlila, jak je možné, že závadných je tolik vajec. Prodejci jsou vyzýváni, aby balení vraceli s tím, že jim bude vyplacena kompenzace. Spotřebitelé byli pouze varováni, aby vejce nejedli.

Jedná se o jednu z největších akcí tohoto druhu v dějinách USA, v takové míře ještě žádná potravina nebyla narychlo z prodejen stažena.

Salmonelóza je infekční onemocnění. Baktérie salmonely se ze zažívacího traktu dostávají do lymfatického systému a pak do krve. Nebezpečná je zejména pro malé děti, starší lidi a osoby s oslabeným imunitním systémem.

Před třemi lety si epidemie salmonelózy v Německu vyžádala pět mrtvých

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info