Francouzům vadí český ementál na jejich pultech

Francouzským zemědělcům vadí český ementál na pultech francouzských obchodů. Podle deníku Ouest France v uplynulých dnech zhruba šedesátka mlékařů vtrhla do supermarketů v okolí francouzského města Rennes, kde k vlastní nelibosti na pultech nalezla strouhaný ementál z Česka a Nizozemska.

"To je naprosto nepřípustné a nelegální," řekl novinářům Marcel Denieul, zemědělec z francouzského Janzé a zároveň předseda asociace pro výrobu francouzského Gruyéru, tedy sýru podobného právě ementálu.

Ementál je původem švýcarský sýr, jehož název je odvozený od regionu Emmental v kantonu Bern. Sýr se vyrábí zpravidla v létě a spotřebovává se nejdříve za dva měsíce, ale spíše později. Výroba ementálu je možná kdekoliv na světě, ale při produkci je nutné dodržet postupy uvedené v mezinárodním kodexu. Ty jsou poměrně pružné, mimo jiné je možné využívat kravské i buvolí mléko a charakteristické otvory v sýru mohou mít velikost třešně až ořechu.

Ve Francii existují dvě ochranné známky pro sýry typu ementálu. První z nich je ementál z oblasti kolem Savojských Alp a druhý z nich sýr z oblasti středovýchodní Francie. Prodávat se mohou i další s tím, že budou náležitě označeny a budou dodržovat stanovenou výrobní proceduru.

Prodej českého ementálu ve Francii je podle deníku nelegální, což tvrdí i další asociace výrobců sýru SFPP. Češi si ale údajně svoji chybu uvědomují. "Češi jsou podle Švýcarů odhodlaní lisovaný sýr přestat prodávat pod názvem ementál," tvrdí šéf SFPP Michel Roche.

K Nizozemcům Francouzi tolik striktní nejsou, jejich sýr je podle Rocheho skutečně ementálem, tamní výrobci nicméně některá pravidla porušují. "Nizozemci nerespektují pravidla. Blok sýra musí mít minimálně 40 kilogramů, ale v tomto případě má jen 15. Je to sice ekonomičtější, ale není to čestné," doplnil Roche.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info