Ministr Fuksa vyzval pozemkové úřady ke vstřícnému postupu vůči veřejnosti. Požaduji od vás vlídné jednání s občany pět dní v týdnu, říká

Ministr zemědělství Ivan Fuksa vyzval dopisem ředitele pozemkových úřadů ke vstřícnému jednání s občany a k co nejrychlejšímu vyřizování jejich požadavků. Dokončení restitucí a pozemkové úpravy přitom považuje za své osobní priority.

Ministr se ve svém dopisu obrátil na ředitele pozemkových úřadů jako na jedny z klíčových představitelů resortu zemědělství v České republice. „Mezi mé osobní priority totiž patří plné dokončení restitucí a pozemkové úpravy. Budu usilovat o to, aby na konci mého působení měl každý hektar půdy v České republice jasného majitele a ten mohl se svým vlastnictvím nakládat podle jeho uvážení. Při naplňování tohoto cíle budete hrát zcela zásadní roli. Ujišťuji Vás však, že budete mít mou plnou podporu a jsem připraven usilovat o finanční prostředky a případně i změny pravidel, tak abyste mohli v oblasti pozemkových úprav co nejvíce pokročit“, sdělil v úvodu svého dopisu.

Ministr oceňuje v dopisu práci, kterou pozemkové úřady vykonávají pro zemědělce a vlastníky pozemků a zároveň je žádá o to, aby učinili ze svých úřadů instituce, které budou občané navštěvovat s důvěrou, kde se k nim budou chovat vstřícně a vlídně a jejich oprávněné požadavky vyřeší co nejrychleji. „Vím, že mnohé složité postupy jsou založeny již v příslušných předpisech. To se budeme snažit postupně změnit a uvítám i Vaše náměty v této oblasti. Jde ale také o jejich aplikaci a chování celého aparátu k občanům, našim klientům. Vyzvěte proto, prosím i své podřízené k co nejvstřícnějšímu jednání s občany pět dní v týdnu“, apeluje na ředitele v závěru svého dopisu ministr Fuksa.

Ministr již dříve oznámil, že požaduje přehledný a zároveň jednoduchý administrativní rámec, který nebude zemědělcům svazovat ruce, ale naopak jim bude usnadňovat práci. Významně by k tomuto stavu měla svou prací přispět Antibyrokratická komise MZe, která mimo jiné navrhuje sloučit stávající kontrolní organizace v gesci MZe do jedné z důvodů úspor nákladů a vstřícnějšího přístupu k farmářům. Komisi se již podařilo prosadit, aby od srpna SZIF umožnil farmářům, kteří si podali projekt v rámci PRV, nahlížet na konkrétní bodové hodnocení svých projektů na portálu Farmáře. To přispěje k lepší transparentnosti procesu a informovanosti farmářů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info