Souhrn událostí uplynulého dne - 23. 8. 2010

Šest potravin dostalo krajskou cenu

Prestižní značkou Regionální potravina kraje Vysočina 2010 se od víkendu nově honosí šest krajských potravin. Udělaly největší dojem na porotce, kteří v srpnu posoudili šestapadesát výrobků a vybrali vítěze jednotlivých kategorií od masných produktů až po nápoje. Podle odborníků vám zachutná například oceněný salám Vysočina 1967 z masozávodu Krahulčí nebo Archivní sýr z jaroměřické mlékárny.

V USA stáhli půl miliardy vajec kvůli salmonelóze

Dvě drůbežárny v americkém státě Iowa stáhly z trhu kvůli nákaze salmonely přes půl miliardy vajec. Obě odebírají nosnice i krmivo ze stejného zdroje. V USA už bylo zaznamenáno 1300 případů onemocnění salmonelou, jejímž zdrojem jsou pravděpodobně právě vajíčka z těchto dvou farem. Právník William Marler ze Seattlu, který zastupuje několik osob nakažených salmonelou, řekl, že těžko pochopitelné nedodržení zákona vedlo ke stažení 550 milionů vajec z trhu a onemocnění 1300 lidí.

SZPI odhalila podvody při vykazování původu hroznů

V uplynulých týdnech proběhla ze strany SZPI rozsáhlá kontrola zaměřená na vedení vinařské evidence. Inspektoři SZPI se zaměřili zejména na dohledatelnost původu nakoupených hroznů zpracovaných na jakostní odrůdová vína, která jsou deklarována jako tuzemská. Kontroly, které probíhaly jak u pěstitelů a překupníků hroznů, tak také u samotných výrobců vín, přinesly překvapivé výsledky.

Potash dál odmítá nabídku BHP na převzetí, má další zájemce

Největší světový výrobce hnojiv, kanadská společnost Potash Corporation of Saskatchewan, vyzval akcionáře, aby odmítli nepřátelskou nabídku na převzetí. Firmu se za zhruba 39 miliard dolarů (asi 761 miliard Kč) snaží převzít nadnárodní těžební obr BHP Billiton, Potash ale sdělil, že jedná i s dalšími podniky. Potash uvedl, že očekává lepší nabídky, než jakou předložil koncern BHP Billiton.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info