Prší, houbaři mají radost

Včera v pozdním odpoledni v západních Čechách, konkrétně v okolí Chebu, přesně podle předpovědi počasí pršelo, ale starosti si s tím místní nedělali.

Ti, co měli dovolenou, vyrazili do lesa na houby, které rostou opravdu jako »houby po dešti«. Na jiných místech však včera sledovali vývoj počasí s obavami.

Meteorologové totiž předvídali od západu a severozápadu deště doprovázené bouřkami a prudkým větrem. Místy bouřky měly být intenzivní s přívalovými srážkami a nárazy větru. Ale naši spolupracovníci v čase uzávěrky tohoto vydání žádné větší problémy s počasím nehlásili.

Bouřky, deště a ničivé záplavy zasáhly v srpnu ČR dvakrát. Nejprve na konci předminulého týdne zpustošily Liberecký kraj a Děčínsko na Ústecku,

kde se z jejich následků vzpamatovávají lidé a firmy dodnes. Pět lidí přišlo o život. Přírodní živel tam způsobil miliardové škody na majetku lidí, silnicích a železnici, některá místa byla zcela odříznuta od světa. Vláda musela vyslat na pomoc postiženým regionům armádu. Dvě vlny prudkých bouří zasáhly přesně před týdnem Prahu a její okolí. Do pondělního rána v hlavním městě spadlo 40 až 45 milimetrů vody. Kroupy poničily auta a domy, šest lidí bylo zraněno. Škody byly přes 1,5 miliardy korun.

V Čechách by do dnešního rána při bouřkách doprovázených přívalovými dešti mohlo ojediněle napršet až 30 milimetrů za hodinu. Déšť může rozvodnit menší toky, zatopit sklepy a níže položená místa. Bouřky mohou doprovázet kroupy a nárazy větru kolem 70 kilometrů za hodinu, uvedl to včera Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Déšť a místní bouřky se v průběhu dne včera přesouvaly na východ republiky.

Včerejší relativně vysoké teploty by v druhé polovině týdne měly poklesnout a pohybovat se na příjemných (ano, jak pro koho) dvaceti stupních.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info