Souhrn událostí uplynulého dne - 24. 8. 2010

Po českém česneku se na pultu jen zaprášilo

Dokáže český zemědělec obstát v konkurenci levnějšího dovozu? Zdá se, že ano. Obchod pana Filipa Jandy s českým česnekem je toho důkazem. „Prodáváme českou odrůdu česneku známou jako modrý paličák,“ vysvětlil pro Deník Filip Janda. „Poznáte ho tak, že má nafialovělou slupku, má maximálně osm rovnoměrně velkých stroužků a pevný stonek. A je také osmkrát silnější než běžný čínský dovoz,“ popsal.

Potravinářská komora ČR nesouhlasí s dělením potravin na zdravé a nezdravé

Potravinářská komora České republiky se zcela distancuje od aktivit, které v současné době vyvíjejí některé subjekty za účelem tzv. pravdivého informování spotřebitele a které se snaží podsunout spotřebiteli myšlenku, že v daném případě kupuje zdravější nebo méně škodlivou potravinu. Jde zejména o aktivity vedoucí k udělování loga „Vím, co jím“ a „E-certifikát“. Tyto aktivity a jejich představitelé se zaštiťují podporou odborníků z oblasti výživy, příslušných národních autorit a některých vědeckých pracovišť.

E15: Stát chce kvůli fotovoltaickým elektrárnám zdražit ornou půdu

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) přichází s dalším návrhem, který má omezit výstavbu fotovoltaických elektráren. Navrhuje zvýšit poplatky za vynětí orné půdy z půdního fondu na šestinásobek. V případě velkých projektů by tak náklady investora vzrostly i o několik milionů korun. Píše to dnešní E15. "Materiál půjde ještě do mezirezortního projednávání, pak do vlády - takže číslo, o kolik se poplatek zvýší, se může změnit," řekla deníku mluvčí MŽP Eva Veverková.

Také chmelaře počasí potrápilo

Svaz pěstitelů chmele přes problémy s počasím odhadl objem sklizně na šest tisíc pět set tun. Ochlazení v polovině léta udělalo pěstitelům radost, zpomaluje totiž zrání šišek. Letos 134 chmelařů pěstuje plodinu na produkčních plochách 5210 hektarů. Počasí ovlivnilo i počátek sklizně, většina pěstitelů byla nucena z sběr chmele posunout. Po květnové bouřce, kdy kroupy zasáhly 204 hektarů plodiny, se v červenci chmelaři nejvíce obávali letních suchých veder.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info