Sklizeň plodin v kraji bude asi letos horší než jindy

Zemědělci si stěžují na potíže s počasím, aktuálně nyní nejvíc na podmáčená pole.

Stále pesimističtěji se dívají zemědělci v Ústeckém kraji na průběh letošní sklizně.

Chladné počasí a především vysoké množství srážek na severu republiky totiž přimělo některé rostliny znovu klíčit.

A i když se sklízí, na podmáčená pole má technika problém se dostat. ČTK to řekl předseda krajské agrární komory František Loudát. Je prý možné, že se bude sklízet až po dožínkách a úroda jarního ječmene půjde maximálně do lihovarů. Tedy za nižší cenu.

Podobné zkušenosti mají i na jiných místech v republice. „Sklizeň se skoro zastavila a kvalita úrody jde rapidně dolů. Někteří zemědělci mají ke sklizení ještě stovky hektarů a snaží se už jen o to, aby vůbec sklidili,“ řekl Loudát. Sklidit se podařilo jen řepku, která zbyla už jen na třech procentech z asi 20 tisíc hektarů.

Ani z jejího výnosu však zemědělci nejásají; činí podle prvních odhadů jen 2,97 tuny, což zaostává za očekáváním.

Sázka na obiloviny byla ale letos pro zemědělce ještě větší prohrou. Sklizena je zatím jen třetina z asi 96 tisíc hektarů, na nichž se letos pěstují. Nejhůře postižená bude úroda jarního ječmene, který vlivem dešťů znovu „ožil“ a začal znovu klíčit, v menší míře to samé se děje i u pšenice. I kdyby rostliny zase začaly schnout, do potravinářství už bude taková úroda prodejná jen obtížně.Pšenice půjde do lihovarů

„Pšenici půjde uplatnit u lihovarů, ty ji zpracují, ale samozřejmě za jinou cenu,“ řekl Loudát. Největším problémem se zdá být takzvané pádové číslo, které určuje podíl škrobu v zrnech a je tím nižší, čím později se letos pole sklízejí. Podle Loudáta je možné, že se letos budou obiloviny sklízet ještě na konci září, tedy až po dožínkách 11. září. „A i ty dožínky budou letos smutné,“ přiznal Loudát.

Počasí letos dělalo přesný opak toho, co by zemědělci chtěli. V červenci byla extrémní horka, která hrozila zastavením růstu a předčasným usycháním, teď zase dělá neplechu nezvykle deštivý srpen. Mnoho zemědělců v Ústeckém kraji kvůli tomu může řešit existenční problémy. „Špatná sklizeň je sama o sobě nepříjemná a když se přidají úspory na zemědělských dotacích, může to být hodně drastické,“ prohlásil Loudát.

Tento týden začala v okrese Louny také sklizeň chmele, úroda by však měla být srovnatelná jako v minulých letech – mělo by to být přibližně 6500 tun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info